Tilos pénzt kérni a nyereményért

Pozsony/Luxembourg |

<p>Tiltja az európai uniós jogrend azokat a marketingakciókat, melyek keretében azt a látszatot keltik a kereskedők az emberekben, hogy valamit nyertek, de a nyeremény átvétele további kiadásokhoz kötött.</p>

 Ilyen jellegű döntést hozott a héten az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága. Gyakran előfordul, hogy a kereskedők véletlenszerűen kiválasztott lakossági címekre postáznak egy levelet, amelyben az áll, hogy egy autót, vagy üdülést nyertek. Ahhoz, hogy hozzájussanak a nyereményhez, el kell küldeniük egy SMS-üzenetet, emelt díjas telefonszámra kell hívniuk, vagy postán kell visszaküldeniük egy kérvényt, melyben igénylik nyereményüket. Mindez nem kis kiadással jár.

A bíróság szerint viszont a példaként említett „agresszív gyakorlat” sérti az uniós normákat. Olyan esetben is jogszerűtlen eljárásról van szó, ha több lehetőség van a nyeremény átvételére, s a lehetőségek egyike ingyenes. „Az ítéletben megnevezett tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok már eddig is tiltottak voltak. A bíróság lényegében ezt a szabályt erősítette meg az e heti döntésében, kimondva, hogy e gyakorlatok akkor is tilosak, ha a „nyeremény” átvételével kapcsolatban a fogyasztó által viselendő költségek csekélyek, vagy önmagukban azokból a kereskedő nem húz hasznot” – közölte lapunkkal Lehóczki Balázs, az európai uniós instancia sajtóosztályának munkatársa. Egyébként a mostani döntés négy angol házaspár beadványa kapcsán született. Ők hajóutazást nyertek, amelyért végeredményben 399 fontot kellett fejenként fizetniük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?