Lipšic mindenkitől „lop”

Pozsony. |

<p>Úgy tűnik, Daniel Lipšic pártja sikeresen rajtolt. Egymás után a második releváns közvéleménykutató által készített felmérésben is 5 százalék felett van az Új Többség népszerűsége.</p>

Szinte hajszálpontosan ugyanolyan támogatottságot mért a volt belügyminiszter pártjának szeptember elején a Polis, mint egy hónapra rá az MVK ügynökség.

Az Új Többség (Nová väčšina) 5,8%-ot szerezne, ha most lennének a parlamenti választások, amivel 12 mandátumhoz juthatna.
Meglepetés, hogy Lipšicék előretörését volt pártja szinte meg sem sínylette – a KDH mintha be lenne betonozva a 8% körüli pozícióba. Pavel Haulík, az MVK vezetője lapunknak elmondta, még korai arról beszélni, milyen az Új Többséggel szimpatizálók tábora – ehhez több kutatásra lenne szükség –, ám úgy tűnik, Lipšic mozgalma mindegyik jobboldali párttól „lop” szavazókat. Kivéve az MKP-t és a Hidat. Előbbi támogatottsága az év eleje óta – ide számítva a választásokat is – 4,5% körül mozog –, s ugyanez a stabilitás jellemző a Híd preferenciáira is (6,5–8% között szerepel a felmérésekben). „Az Új többség az elégedetlen jobboldali szavazókat csábítja legfőképpen. Azokat, akik nem szavaztak, illetve azokat, akik befogott orral voksoltak márciusban” – nyilatkozta Haulík. Az MVK szerint továbbra is válságban van az SDKÚ, küszöb alatt mérte a pártot – a Focus és a Polis más eredményekre jutott.
A felmérés szerint az SNS támogatottságasemcsökkent,ám 2% körül stabilizálódott a Marián Kotleba-vezette Mi Szlovákiánk Néppárt népszerűsége. A szélsőségespárttámogatottsága nőhet, ám ez Haulík szerint nagyrészt attól függ, a kormányzat és a parlamenti pártok hogyan állnak majd hozzá a romakérdésmegoldásához. A Smer továbbra is uralja a politikai teret. Ha most rendeznék a választásokat, az október 5. és 11. között végzett felmérés szerint Ficóék 79 mandátumot szereznének a törvényhozásban – vagyis újra képesek lennének egyedül kormányt alakítani.

A pártok támogatottsága
párt % mandátum

Smer 40,0% 79
OĽaNO 9,1% 18
KDH 8,4% 16
Híd 7,3% 14
Új Többség 5,8% 12
SaS 5,8% 11
SDKÚ 4,8% OE
MKP 4,5% OE
SNS 4,2% OE
Mi Szlovákiánk 1,9% OE
Forrás: MVK ügynökség

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?