Kitolódik a karácsonyi vásár

Pozsony |

<p>Az üzletek minden jel szerint idén óvatosabbak lesznek a karácsonyi akciók beindításával, a felmérések szerint ugyanis az elmúlt időszakban jelentősen megváltoztak a vásárlói szokások.</p>

Az üzletekben tapasztalható tumultus és az év eleji kiárusítások miatt az ajándékok vásárlását egyre többen halasztják januárra. Míg korábban az üzletek többsége nem egyszer már november elején karácsonyi kínálattal várta a vásárlóit, mára egyre több kereskedő igazodik ahhoz az elmúlt években kialakult trendhez, hogy az emberek egyre nagyobb hányada halasztja az ajándékvásárt januárra. „Feltöltjük ugyan a raktárainkat, a karácsonyi akciós kínálatunkkal azonban csak decemberben rukkolunk elő” – mondta el František Majtán, az Euronics TPD üzletlánc tulajdonosa, aki szerint a januári kiárusításoknak köszönhetően a karácsonyi szezon jelentős mértékben meghosszabbodik. Így míg korábban az üzletek bevételeinek nagy része a karácsony előtti bevásárlásokból származott, ma már ezek a szezonális bevételeknek csak a felét teszik ki, míg a másik felük a januári kiárusításokból származik.

Ezt a trendet támasztja alá a fogyasztási hiteleket nyújtó Cetelem társaság legújabb felmérése is. Eszerint a karácsony előtti hitelfelvétel aránya visszaesett, míg januárban megugrott. „2007-ben még az év utolsó két hónapjában folyósítottuk az éves hitelállomány 30 százalékát, ami az elmúlt évre 20 százalékra csökkent” – nyilatkozta Aleš Kos, a Cetelem értékesítési igazgatója, aki szerint januárban ugyanakkor megugrott a hiteligénylések száma. Kos szerint ez is a gazdasági válsággal függ össze, az emberek ugyanis jobban meggondolják mit és milyen áron vesznek meg. Mivel a januári kiárusítások alacsonyabb árakkal kecsegtetnek, egyre többen halasztják a bevásárlást az ünnepek utáni időszakra. Kos szerint mindezt az is alátámasztja, hogy a hiteligénylések száma januárban ugyan megugrott, az egy főre jutó hitel összege azonban alacsonyabb. A karácsony előtti és a januári ajándékvásár között a vásárolt termékek szempontjából is jelentős különbség van. Míg az ünnepek előtt elsősorban a televíziók, számítógépek, kávéfőzők iránt nagyobb a kereslet, a januári kiárusítások során a nagyobb háztartási gépeket vagy a lakásfelújításhoz szükséges cikkeket vásárolják. A karácsony előtti hetek mindezek ellenére még mindig a legígéretesebb időszaknak számítanak az üzletesek számára. „A mi statisztikai adataink is azt támasztják alá, hogy januárban nő a hitelek iránti igény, ennek ellenére nem számítunk arra, hogy a karácsony előtti bevásárlások volumene csökkenne, hiszen még mindig ez az időszak számít az üzletek számára a legerősebbnek” – vallja Michal Kozub, a Home Credit elemzője. Peter Sklenár, a Tesco külkapcsolati menedzsere azonban felhívja a figyelmet arra is, hogy az ünnepi bevásárlást a többség a legutolsó pillanatra hagyja, így nem csoda, ha ehhez az üzletek is alkalmazkodnak, és a karácsonyi akcióikat később kezdik, mint korábban. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?