Meglepetések nélkül, de visszaélésekkel zajlott a szavazás Oroszországban

Moszkva |

<p>Meglepetések nélkül, de visszaélésekkel zajlottak le vasárnap a kormányzó-, a regionális parlamenti és a helyhatósági választások az Oroszországi Föderációban. A kormányzó Egységes Oroszország (JeR) párt máris bejelentette győzelmét.</p>

Dmitrij Travkin, a JeR központi végrehajtó bizottságának elnöke a szavazóhelyiségek bezárását követően közölte, hogy az előzetes eredmények szerint jelöltjeik többsége megőrizte vezető helyét.

A központi választási bizottság adatai is ezt támasztják alá. Ezek szerint mind az 5 régióban, ahol kormányzóválasztást tartottak, a kormányzópárti jelöltek meggyőző különbséggel vezetnek az ellenzéki pártok támogatottjai előtt.     Az orosz Távol-Keleten sem okozott meglepetést a voksolás, amelynek eredményeképpen a régió hatalmi berendezkedése változatlan maradhat. A szavazóhelyiségeket a legkorábban Szahalinon és az amuri régióban zárták be, ahol a voksok száz százalékának összesítése alapján a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltjei vezetnek. A Kínával határos amuri régióban az eddigi kormányzó, Oleg Kozsemjako lehet a győztes. A hatalompárti politikus a szavazatok 77 százalékát kapta meg.     Dmitrij Medvegyev kormányfő, egyben a hatalmon lévő Egységes Oroszország párt elnöke ugyanakkor visszafogottan nyilatkozott az eredményekről: "nem rossznak" nevezve a JeR jelöltjeinek szereplését. Hozzátette, hogy pártja kiállta a "konkurenciapróbát".     Az úgynevezett egységes oroszországi szavazónapon 77 közigazgatási egységben csaknem 5000 különböző szintű választást rendeztek. Nyolc év után először tartottak közvetlen kormányzóválasztást 5 területen: a belgorodi, a brjanszki, a novgorodi, az amuri és a rjazanyi régióban.    Vlagyimir Csurov, az orosz központi választási bizottság elnöke a részadatok ismeretében magabiztosan kijelentette, hogy az Orosz Föderációban magasabb volt a részvétel a kormányzó-, a regionális parlamenti és a helyhatósági választáson, mint a hasonló szintű európai választásokon.    A tisztviselő azt is hangsúlyozta, hogy a választások országszerte demokratikusan zajlottak le.    A részvételi arány este hatkor, az urnazárás előtt két órával a belgorodi megyében volt a legnagyobb az öt oroszországi megye közül, ahol kormányzóválasztás volt. A választók közel ötven százaléka ment el szavazni az Ukrajnával határos területen.    A regionális parlamenti, illetve a helyhatósági választáson ennél kevesebben vettek részt: átlagosan a szavazásra jogosultak 30 százaléka adta le voksát.    Az oroszországi ellenzéki pártok, valamint a Golosz orosz választási jogvédő szervezet megfigyelői számos visszaélést tapasztaltak azokon a területeken, ahol az ellenzék erős konkurenciát jelentett a kormánypártnak.     Grigorij Meljkonyjanc, a szervezet ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a 25 régióban 2000 megbízottjuk követte figyelemmel a választásokat, amelyek ezúttal sem múltak el törvénysértések nélkül.     "Szomorú, hogy nem változott a helyzet (a márciusi elnökválasztás és a tavaly decemberi parlamenti választás óta): A szavazólapok tömeges bedobása az urnákba, a voksolásra jogosultak szállítása egyik szavazókörből a másikba. Mindez a megfigyelők szeme láttára" - mondta Meljkonyjanc a vasárnapi orosz választásokról. Szavait a karta narusenyij (jogsértések térképe) elnevezésű internetes oldalon közzétett videofelvételek is bizonyítják.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?