Csehországi választás – Győzött a baloldal

Prága |

<p>Jelentős ellenzéki, baloldali siker született a hét végi regionális önkormányzati és részleges szenátusi választáson Csehországban a végeredmény szerint.</p>

A regionális önkormányzati választáson az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) a 13 régió közül kilencben nyert, két régióban a szintén ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM), míg egy-egy régióban a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS), illetve egy független csoportosulás - Polgármesterek a Libereci Régióért - győzött.

    Petr Nečas kormányfő, az ODS elnöke szerint pártja arra "fizetett rá", hogy az utóbbi években ő viselte a kormányzati felelősség legfőbb súlyát. Ugyanakkor megjegyezte: Csehországban már hagyomány, hogy a kormánypártok elveszítik a ciklus közepén megtartott regionális önkormányzati választásokat.    Szintén baloldali sikert hozott a részleges szenátusi választás. A 81 felsőházi mandátum közül 27 mandátum, tehát egyharmad szenátusi hely sorsáról kellett szavazni. A mostani fordulóban senkinek sem sikerült szenátori mandátumhoz jutnia, tehát megszereznie a szavazatok több mint ötven százalékát. A második fordulóba, ahol a győzelemhez elég az egyszerű többség megszerzése, a két legtöbb szavazatot szerző jelölt jutott.     A legtöbb jelöltjük - 23 - a második fordulóban a szociáldemokratáknak lesz. Őket a kommunisták követik 12 jelölttel, míg a polgári demokratáknak 10 jelöltjük maradt versenyben.     Figyelemre méltó meglepetés, hogy egy prágai választókörzetben a kommunista jelölt az első helyen jutott be a második fordulóba. A hagyományosan jobboldali bástyának számító Prágában az 1989-es rendszerváltás után ez az első jelentős kommunista siker.     Bohuslav Sobotka szociáldemokrata pártelnök szombat esti sajtóértekezletén ismételten arra szólította fel a kormánykoalíciót, hogy mondjon le a kormány, és a parlamenti pártok egyezzenek meg az előre hozott választásokban. A választási ciklus 2014-ben jár le.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?