Csillagháborús hősök a párizsi iparművészeti múzeumban

Párizs |

<p>A Mona Lisától és a Milói Vénusztól alig néhány száz méterre George Lucas csillagháborús filmeposzának hősei &quot;szállták meg&quot; a párizsi iparművészeti múzeumot, amely a régi Louvre királyi palotájának egyik szárnyépületében található.</p>

Han Solo, az űrcsempész és hű cimborája, Csubakka, továbbá még több mint 450 társuk a múzeum játékgalériájában sorakozott fel, és ott is marad március 17-ig. A múzeum magánintézmény, amely programja szerint a kreáció és az ipar közötti kötelékeket kívánja erősíteni.
    A kiállításon megtekinthető Darth Vader figurájának a prototípusa, a Halálcsillagot megsemmisítő X-szárnyú vadászgép makettje és az android C-3PO aranyfényű alakja. A játékok többsége az elsőként mozikba került trilógia anyagából való, a Csillagok háborúja (1977) mellett főleg A Birodalom visszavág (1980) és A Jedi visszatér (1983) hősei közül kerülnek ki.
    A sorozat mind a nézőket, mind a játékboltok vevőit meghódította, ami hozzájárult ahhoz, hogy a Csillagháború világszerte a népi kultúra részévé váljon. Dorothée Charles, a kiállítás biztosa meg van győződve arról, hogy a Star Wars játékainak ott a helye az alkalmazott művészetek történetében.
    "Forradalmasította a játékipart, változást hozott a világ ábrázolásában, új univerzumot teremtett" - fejtette ki a biztos, aki a múzeum játékosztályát vezeti.
    A kiállítás egyaránt vonzza a gyerekeket és a felnőtteket - az utóbbiak nosztalgiával emlékeznek vissza arra az időre, amikor a kis műanyag figurák segítségével még ők játszották el Luke Skywalker vagy Han Solo szerepét.
    A bemutatott anyag nagy részét Arnaud Grunberg kölcsönözte, aki több ezer játékfigurát gyűjtött össze. Ő alig 11 éves volt, amikor 1977-ben megnézte a sorozat első filmjét, és azóta is rajongója maradt ennek a világnak. Bevallása szerint boldoggá teszi, hogy segítheti a fiatalabb nemzedékeket a csillagháborús univerzum felfedezésében. "A teljes panorámát próbáltuk bemutatni: a Star Wars az ifjúságot jelentette, de ez a kiállítás mindenkinek szól" - magyarázta.
    A galaktikus western két trilógiája filmtörténetet írt akciójeleneteivel és különleges effektusaival. Alkotójának, George Lucasnak a nevéhez fűződik a "származékos termékek" forgalmazása, ami nagyobb bevételt hozott, mint maga a filmeposz. Világszerte több millió csillagháborús játékot adtak el, és a gyűjtők készek dollár ezreket fizetni a figurák első sorozataiért.
    A párizsi kiállítás ezeknek a játékszereplőknek a történetét eleveníti fel, az első prototípusok formáitól a legújabb, ma is forgalomban lévő modellekig. A múzeumban többek között megtekinthetők az impozáns fülű Yoda nagymester maszkjai, a lézerkardok műanyagutánzatai és a lézerpisztolyok másolatai, és kiállítottak számos eredeti filmplakátot is.
    A legnagyobb sikerük a játékfigurákkal megelevenített filmjeleneteknek van: a Fekete csillag elleni támadás, vagy Han Solo bravúrja, ahogy Tatooine bolygón végez Greedóval, a rodian fejvadásszal, és a geonosisi csata, amelyben jedi lovagok rohamoznak kivont lézerkarddal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?