Figyelemre méltó régészeti leletekre bukkantak Kassán

Kassa |

<p>Hamarosan befejeződik a Kelet-szlovákiai Galéria udvarának régészeti feltárása. Ezt követően kezdik el kialakítani a többfunkciós földalatti kiállítótermet. A galéria felújítása és bővítése a Kassa Megyei Önkormányzat egyik kiemelt beruházásának számít az Európa Kulturális Fővárosa Kassa projekt keretében.</p>

A legrégebbi, legnagyobb és legjelentősebb galériák közé tartozik a kassai Kelet-szlovákiai Galéria, melyre több jelentős intézménnyel egyetemben komoly arculatváltás vár 2013-ig. Az intézményt fenntartó megyei önkormányzat 2 721 730 euró vissza nem térítendő támogatást kapott a felújításra, az összköltség 2 930 725 euró. Az objektumot akadálymentesítik, felújítják a csatornarendszert, audiovizuális és számítástechnikai eszközöket vásárolnak.

Augusztus 9-től folyik az udvar régészeti feltárása, több figyelemre méltó leletre bukkantak a régészek. Találtak például olyan falakat, melyek keletkezése az ugyancsak a helyszínen talált agyagedények alapján a 14–15. századra datálható. Feltártak két kőkemencét, melyek pontos funkcióját még nem állapították meg. A galéria pincerendszerének északi részén végzett ásatások során 36 agyagedényt találtak. Az udvar keleti szárnyában egy fészerre vagy ólra emlékeztető fakonstrukciót találtak a régészek, továbbá egy csaknem 50 méter hosszú, kőből készült csatornarendszert is feltártak.

„A Kelet-szlovákiai Galéria felújítása számít a legbonyolultabb beruházásnak” – nyilatkozott Ondrej Bernát, a megyei önkormányzat hivatalának igazgatója, aki kitért a kulturális projekthez köthető másik hat kiemelt beruházásra is. Elmondása szerint a Thália Színház, a Barkóczy-palota udvarának, a Bocatius könyvtár, a Bábszínház és a Kézművesek utcájának felújítása még idén elkészül, míg a Kelet-szlovákiai Múzeumot és a galériát csak jövőre adják át.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?