Mindkét paralimpikon városi díjat kap

Érsekújvár |

<p>Egyet sem választottak ki a városatyák az Érsekújvár díszpolgára címre beterjesztett hét jelölt közül. A legutóbbi önkormányzati ülésen titkos szavazással kellett dönteniük a képviselőknek arról, ki lesz idén a város díszpolgára, és hogy ki veheti át a Pro Urbe díjat.</p>

 

Ahhoz, hogy újabb jelölttel gazdagodjon Érsekújvár díszpolgárainak a száma, a képviselők háromötödének kellett volna egybehangzóan egy személyre szavaznia. Ezt a rangos címet adományozták korábban Luzsicza Lajos festőművésznek, Bauer Győző akadémikusnak, vagy Bartal Károly premontrei szerzetesnek, jászóvári apátnak. Idén azonban egyetlen jelölt sem kapta meg a szükséges 15 szavazatot, így nem osztják ki ezt a címet. A beterjesztettek között volt in memoriam Kassák Lajos, Érsekújvár szülötte, a magyar avantgárd atyja is. Pro Urbe díjra összesen huszonegy személyt és szervezetet terjesztettek be a járási székhely lakosai, valamint a városban működő intézmények, egyesületek képviselői. A javasoltak között volt a fennállásának 170. évfordulóját ünneplő magyar és szlovák gimnázium, a Kis Arany Oroszlán hagyományőrző csoport és a Bástya sakk klub, de egyik sem kapott elég szavazatot. Négy személy részesül az őszi ünnepi önkormányzati ülésen elismerésben és ezer euró pénzjutalomban. A Pro Urbe díjat Kemény Viktor úszónak ítélték oda – a sportoló hetedik lett 100 méteres mellúszásban – valamint Adrián Matušíknak, aki 8. lett súlylökésben és 4. helyezést ért el diszkoszvetésben. Hazaérkezésükkor Gejza Pischinger polgármester emlékéremmel jutalmazta a versenyzőket, akik a XIV. nyári paralimpiai játékékon Londonban képviselték Szlovákiát.Városi díjat kap még 65. születésnapja alkalmából Marek Éva szemorvos, aki számos egyházi jótékonysági rendezvény szervezője, és egy ideig képviselőként is részt vett az önkormányzat munkájában. Stefan Pirohár a Hexagon fotóklubban végzett három évtizedes munkájáért, az amatőr fényképészet fejlesztéséért kapja meg a díjat.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?