A miniszterek is kifogásolják Zvolenská nagy tervét

Pozsony |

<p>Befejeződött az egybiztosítós modellre történő átállásról szóló dokumentum tárcaközi egyeztetése. A tervezettel &ndash; a magánbiztosítók mellett &ndash; a kormánytagok egy része is elégedetlen.&nbsp;</p>

 

Jó esetben is csak egy-két napot szán az egészségügyi minisztérium a magán-egészségbiztosítókkal való egyeztetésre, már jövő héten a kormány elé akarja terjeszteni az egybiztosítós modell kialakításának projektjét. „Bizonyos észrevételeket figyelembe vettünk, de a projekt alapvetően nem változott” – mondta lapunknak Zuzana Čižmáriková, az egészségügyi tárca szóvivője. A legtöbb módosítást, az összes indítvány több mint felét a két magánbiztosító és azok szövetsége terjesztette be, de néhány minisztérium is a projekt megvalósításának veszélyeire hívta fel Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter figyelmét. Az igazságügyi minisztérium szerint a projekt tervezett megvalósítási ütemterve túlságosan optimista. „Figyelmeztetjük az előterjesztőt, hogy az államosítás folyamatának feltüntetett kockázatai mellett a leírt folyamat más, a megvalósíthatóságot veszélyeztető kockázatokat is rejt, amelyeket a nemzetközi jogi normák tartalmaznak” – áll a tárca megjegyzésében. Javasolják, hogy az államosítás folyamatát részletesebben tárgyalja a dokumentum. Az igazságügyi minisztérium figyelmezteti az előterjesztőt arra is, hogy az egészségbiztosítókat semmilyen jogszabály nem kötelezi arra, hogy az állam által küldött könyvvizsgáló mérje fel a cég vagyonát, értékét. Az egészségügyi minisztérium elképzelése szerint ugyanis egy könyvvizsgálói cég értékfelmérése alapján akarja meghatározni a két magánegészségbiztosító értékét, ha nem sikerül megegyezni velük a barátságos tulajdonváltásról. Az igazságügyi tárca figyelmeztet arra is, hogy a biztosítók „államosítása” sokkal drágább lehet, mint ahogyan azt a minisztérium gondolja, mivel olyan kötelezettségek is a birtokába kerülhetnek, amelyek megnövelik a költségeket. A külügyminisztérium arra hívja fel Zuzana Zvolenská figyelmét, hogy a megvalósítás részleteinek kidolgozásába vonjanak be az uniós joghoz értő szakértőket is, és mindenképpen konzultáljanak az Európai Bizottsággal. A magán-egészségbiztosítók visszavonatnák a projektjét, mivel szerintük több ponton is alkotmányellenes. „Javasoljuk a teljes anyag visszavonását, mivel az nem zárja ki az érintett szereplők alkotmányos jogainak megsértését, aminek a következményeképpen jelentős gazdasági károk keletkezhetnek” – írja egyik megjegyzésében az Union. A biztosítóval egyelőre még nem tárgyalt a minisztérium. „Jelenleg egyeztetünk a tárgyalás időpontjáról” – mondta lapunknak Judita Smatanová, a biztosító szóvivője. Ha tehát a héten nem találkoznak, akkor legfeljebb a jövő hét első két napja marad a megbeszélésekre. Az egészségügyi minisztérium elképzelése szerint az állam már jövőre megvásárolná a két magánbiztosítót, így már 2014 januárjától egybiztosítós modell működhetne. Ha a tulajdonosok nem hajlanak az eladásra, akkor kisajátítanák az intézményeket, ez mintegy fél évvel hosszabbítaná meg a folyamatot.   
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?