Állampolgársági joghézagok

Léva/Nyitra |

<p>Mivel már nem állampolgár, ezért adja le az okmányait, mert ez minden állampolgárnak kötelessége. A rendőrség hasonló érvekkel próbál fogást találni azokon, akik bejelentették kettős állampolgárságukat. Kassai Gyula, Dolník Erzsébet és Gubík László a napokban ismét idézést kaptak &ndash; jövő héten meg kell jelenniük a lévai rendőrségen.</p>

A hatóság szeretné bevonni személyi igazolványukat, ugyanis érvényét vesztette, mivel a tulajdonosok a Fico-féle állampolgársági ellentörvény értelmében (és amiatt, hogy a magyar állampolgárságot is felvették) már nem szlovák állampolgárok. 

A három érintett nem kíván megjelenni a rendőrségen, mondta kérdésünkre Kassai Gyula. „Nem teszünk eleget a felszólításnak” – nyilatkozta lapunknak a lévai református lelkész. Konzultáltak egy ügyvéddel, és annak tanácsára inkább levélben válaszolnak a rendőrkapitányságnak. A személyazonossági igazolványokról szóló törvény értelmében a rendőr a rendőrkapitányságon elveheti a személyi okmányokat – indokolta a lépést Nagy Tibor, Kassai ügyvédje. „Mondhatnának ők ott bármit, a rendőrnek joga van elvenni az okmányt” – mondta lapunknak. A hatóságok az említett ellentörvényből kifolyólag úgy kezelik a magyar állampolgárságukat bejelentő személyeket, mint akik már nem szlovák állampolgárok. A személyi okmányok beszolgáltatását előíró törvények szerint viszont az okmányok leadása csak a szlovák állampolgárok kötelessége – mutat rá Nagy. „Ha már nem állampolgárok, akkor miért kérik tőlük ezt?” – teszi fel a kérdést az ügyvéd.  További részletek az Új Szó pénteki nyomtatott kiadásában!
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?