Egy éve bukott meg a Radičová-kormány

Pozsony |

<p>Egy évvel ezelőtt ezen a napon bukott meg a Radičová-kormány. A volt miniszterelnök továbbra is felelősnek érzi magát a bukásért, a liberális SaS &ndash; amely de facto megbuktatta a jobboldali koalíciót &ndash; azt állítja, most is hasonlóan viselkedne, mint akkor.</p>

 

Hosszan tartó kilátástalan vita után 55 képviselő szavazott bizalmat a kormánynak – ezzel bekövetkezett az, amire hetekkel korábban csak kevesen számítottak. Az Iveta Radičová vezette kabinet október 11-én este megbukott, két nappal később pedig már meg is született a kormánypárti–ellenzéki megállapodás az előrehozott választások kiírásáról. Ez abszolút Smer-győzelmet hozott.„Én is felelős vagyok a kormány bukásáért, mivel miniszterelnök voltam. Környezetemben mindenki azt veti a szememre, hogy állandóan saját felelősségemről beszélek, ám én ezt szántszándékkal teszem” – nyilatkozta tegnap a SITA hírügynökségnek Radičová. A volt kormányfő tegnap is elismételte: nem készül visszatérni.Ma is ugyanezt tenném – mondta tegnap Juraj Miškov, az SaS elnöke. „A pártunk által vallott értékek mentén szavaztunk, úgy, ahogy minden pártnak tennie kellene. Az eurózónában időközben lezajlott folyamatok nekünk adtak igazat, mivel a Brüsszel által javasolt mechanizmusok rosszak, nem elégségesek és nem működnek” – nyilatkozta a volt gazdasági miniszter. „A kormány az eurómentőöv miatt bukott meg. A mentőöv működik. Ezért megbuktatni a kabinetet tapasztalatlanság és felesleges lépés volt” – véli Solymos László, a Híd frakcióvezetője.Egy éve a négyes koalíció tagjai közül csak az SDKÚ és a KDH frakciója szavazott egyöntetűen bizalmat a kormánynak, a Híd képviselői szintén igent mondtak, ám két OKS-es honatya tartózkodott. Ugyanígy jártak el az SaS képviselői is.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?