Kikötött a Nemzetközi Űrállomáson a Dragon teherűrhajó

<p>Sikeresen kikötött a Dragon teherűrhajó szerda délután a Nemzetközi Űrállomáson, amelyre utánpótlást szállított.</p>

 

Ez volt a SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.) amerikai cég gyártotta magánűrhajó második útja, de a májusi csak próbarepülés volt. Most mintegy 450 kilogramm rakományt vitt magával, amelyben élelem, ruhanemű, kísérletekhez használt anyagok és más dolgok, például vanília-csokoládé jégkrém van egy hűtőben. A vállalat összesen 12 ilyen útra szerződött az amerikai űrkutatási hivatallal 1,6 milliárd dollárért.    A teherűrhajó vasárnap indult, és két és fél nap alatt jutott el az űrállomás közelébe. Amikor már csak mintegy tíz méterre volt tőle, Hoside Akihiko japán űrhajós elfogta az állomás robotkarjával és bevontatta a dokkoló helyre.    Az út nem volt teljesen problémamentes, mert a Falcon-9 hordozórakéta első fokozatának kilenc rakétája közül az egyik egy perc után leállt, de a többi kiegyenlítette a tolóerő hiányát. A hiba miatt viszont egy másodlagos rakományt, egy távközlési műholdat csak a kelleténél alacsonyabb pályára lehetett állítani.     A Dragon október végén tér vissza a Földre az űrállomáson berakodott szállítmánnyal. Teherszállítmányt az űrállomást üzemeltető más felek, így Oroszország, Japán és Európa is küld a kozmonautáknak, de azok az űrhajók visszatéréskor elégnek.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?