Hašek harmadszor is befejezte

<p>Dominik Hašek, a csehek olimpiai bajnok, kétszeres Stanley-kupa-győztes jégkorongkapusa tegnap bejelentette visszavonulását. 2002 és 2008 után újfent azt mondja, már nem fog védeni &ndash; 47 évesen alighanem ez már a hálóőr végső búcsúja.</p>

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"80853","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

„Nincs miről tovább beszélni. Döntöttem, és a hokifelszerelésemet már elraktam” – jelentette ki Domink Hašek a cseh Sport lapnak adott interjújában. Pedig a The Hockey News által idén az NHL történetének legjobb európai kapusának választott Dominátor még 50-hez közeledve is bízott a folytatásban: keményen végigedzette az évet, de az áhított NHL-szerződés nem jött össze számára – és nem (csak) a lockout miatt.

„Még múlt pénteken is tárgyaltam két-három tengerentúli klubbal, de nincs mit tenni” – sóhajtott fel Hašek, mikor tudatosította, nem tartanak rá igényt. Pedig volt már ilyen jellegű tapasztalata: amikor tavaly lejárt a szerződése a Szpartak Moszkvánál, kikötötte, hogy csakis KHL-győzelemre esélyes gárdához hajlandó csatlakozni, de ötletére nem voltak vevők a Kontinentális Hokiliga csapatai.2002-ben ellenben fordított volt a helyzet: a Detroittal pályafutása első Stanley-kupáját megnyerő kapust hosszasan győzködte a folytatásról a Red Wings vezetősége, de célt csak egy év múltán ért. Ugyanez ismétlődött meg 2008-ban is: Stanley-kupa a Detroittal, győzködés, egy év kihagyás, majd visszatérés – de ezúttal a Pardubicében. Nevelőegyesülete színeiben 45 évesen minden idők legöregebb cseh bajnoka lett, majd a Szpartakhoz igazolt, és innen már ismerős a folytatás.Mint ahogy mindenki számára emlékezetes a naganói téli olimpián nyújtott teljesítménye is. Az elődöntőbeli rávezetésekkor (Kanada ellen) és a fináléban is (Oroszország ellen) áthatolhatatlan akadályt jelentett az ellenfeleknek, pedig az NHL összes sztárja ott korcsolyázott a jégen, Wayne Gretzkyvel az élen.A 18 évesen már (csehszlovák) válogatott kapus mérlege az NHL-ben is impozáns: 81 shotout, 92,2%-os védési hatékonyság, meccsenkénti 2,13 kapott gól, 6 Vezina-kupa (a legjobb kapusnak járó díj), 2 Hart-trófea (a legértékesebb hokis jutalma) stb. S hogy kinek köszönheti mindezt (és vezetéknevét)? Nevelőapjának, aki az ötéves Dominik Kaštáneket elvitte egy befagyott tóra korcsolyázni. A fiúnak mindene lett a hoki – olyannyira, hogy még diplomamunkáját is „A kapusok pszichológiai személyiségéről” írta (más kérdés, hogy egy 2003-as inline meccsen így is elborult az agya, és brutálisan megverte ellenfelét).A 28 évet felölelő pályafutásról még ma sem kellene múlt időben beszélni, de Hašek ezúttal nemet mondott a Pardubice ajánlatára. „Bevallom, örülök az érdeklődésüknek, de most már más elfoglaltságot akarok magamnak találni, egy másik területen” – tette hozzá a kapus. (ot)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?