Azeri kiadatás – Négy magyar értelmiségi Jerevánban kért bocsánatot

Jereván |

<p>Örményországba érkezett négy magyar értelmiségi - Sz. Bíró Zoltán történész, politikai elemző, Iványi Gábor, a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora, Deák Gábor újságíró, publicista és Ungváry Rudolf író -, hogy bocsánatot kérjen Ramil Safarov azerbajdzsáni bűnöző átadásáért - jelentette a PanARMENIAN.Net örmény hírportál.</p>

"Azért szerveztük ezt a látogatást, hogy tudassuk, a magyar emberek többsége nem ért egyet, mi pedig elégedetlenek vagyunk a (magyar) hatóságoknak azzal a döntésével, hogy átadták hazájának egy alvó katonatiszt orgyilkosát. Bár a magyarok többsége elítélte a történteket, nem mindenkinek volt alkalma az álláspontját kifejteni" - mondta Deák Gábor kedden, az általuk tartott jereváni sajtókonferencián.

    "Azért jöttünk, hogy kifejezzük sajnálatunkat és szégyenkezésünket. Magyarország még az örmények elleni népirtást sem ismerte el hivatalosan, mivel akkoriban Törökország támogatására szorult - hangsúlyozta Iványi Gábor. - Ami pedig a (Safarov) átadását jóváhagyó (Orbán Viktor) miniszterelnököt illeti, távoznia kellene posztjáról" - fűzte hozzá.    A Magyarországhoz fűződő diplomáciai kapcsolatok felfüggesztésére és Örményországnak az ügyben tanúsított kemény politikájára kitérve a magyar értelmiségi csoport tagjai úgy fogalmaztak, hogy az örmény kormány intézkedései a (magyar) hatóságok ellen irányulnak, nem pedig az emberek ellen - írta a világszerte egyik legtöbbet idézett örmény hírforrás.    Szerzs Szargszján örmény államfő augusztus 31-én jelentette be, hogy Jereván felfüggeszti az örmény-magyar diplomáciai kapcsolatokat, miután Magyarország átadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarov azeri katonatisztet, aki Budapesten megölte örmény tiszttársát, Gurgen Markarjánt. Hazaérkezése után Safarovot elnöki kegyelemben részesítették és előléptették. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.    Artak Zakarján, az örmény parlament külügyi bizottságának elnöke hétfőn Jerevánban ismét azt hangoztatta, hogy Magyarországnak hivatalosan bocsánatot kellene kérnie a történtekért. A politikus arra a szeptember 26-ai magyar külügyi jegyzékre reagált, amely szerint a magyar kormány érdekelt abban, hogy Örményország előfeltételek nélkül szüntesse meg a kapcsolatok felfüggesztését.    Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára ezzel szemben kedden, a magyar-azeri gazdasági vegyes bizottság budapesti ülése után ismét úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány a maga részéről lezártnak tekinti a Safarov-ügyet. Közös sajtótájékoztatójukon Sahin Musztafajev azeri gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta: a magyar kormány a nemzetközi jog alapján lépett a Safarov-ügyben, s döntése "humánus és igazságos volt".http://www.panarmenian.net/eng/news/126651/ 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?