Romakérdés – falak és reformok

Pozsony/Nagyida |

<p>A romaügyi kormánybiztos és a civil szervezetek tegnap a parlamentben egyeztettek a romakérdés megoldásáról. Egy Kassa melletti faluban közben betonfallal kerítettek el egy romatelepet &ndash; állítólag a romák védelmében.</p>

 

200 méter hosszú, 2,5 méter magas betonfallal kerítettek el egy út melletti romatelepet Nagyidán. A polgármester elmondása szerint a lépésnek közlekedésbiztonsági oka van. A fal a napokban készült el, egy rimaszombati cég építette, amely 23 990 euróért végezte el a munkát. „Közlekedésbiztonsági okokból, a telepen élő gyerekek védelmében emeltük a falat” – nyilatkozta lapunknak Beluscsák Gyula, Nagyida polgármestere. Fal a romák védelmébenA rendőrségtől kikérték a statisztikai adatokat, amelyből állítólag az derült ki, hogy nyaranta szinte minden héten elütnek egy gyereket. Idén is volt olyan hét, hogy kétszer kellett kijönnie a mentőknek. Becslések szerint megközelítőleg 600–700 lakója van a telepnek – tette hozzá a polgármester. „Gondolom, lesznek majd, akik megkérdőjelezik a fal szükségességét, de mi nem elkülöníteni akartuk a romákat, csupán biztonsági falat emeltünk az út mentén. A határozatot a járási közlekedésfelügyelet sem kifogásolta” – közölte Beluscsák. Hozzátette, jövő tavasszal az autóbusz-megállótól a telepre vezető járdát alakítanak ki, és új átjárók is lesznek. Az erre vonatkozó projekt már elkészült, sőt az eredeti elképzelés szerint már idén megvalósult volna, de a megyei önkormányzat nem tudta finanszírozni. Beluscsák elmondása szerint a nagyidán élő romák nagy része megértette, miért van szükség a falra, de elismerte, akadnak olyanok is, akik sérelmezik kerítést. Ki lesz a roma Gandhi?A romakérdést csak a foglalkoztatottság és az oktatás tudja megoldani. Ebben állapodott meg tegnap a civil és egyéb szervezetekkel folytatott egyeztetésen Peter Pollák (OĽaNO) romaügyi kormánybiztos. „Nem tudom, lesz-e a hazai romáknak Gandhijuk, ez elsősorban rajtuk múlik. Én mindent megteszek, hogy javuljon a helyzet” – nyilatkozta a találkozó után Pollák. Irena Bihariová, az Emberek a Rasszizmus Ellen nevű szervezet képviselője ugyanis reklámakciónak nevezte az egyeztetést. Szerinte nevetséges, hogy a kormánybiztos ötleteket kér a civil szervezetektől, miközben azok már 15 éve folyamatosan teszik közzé javaslataikat. „Azt hittem, afféle roma Gandhiként kiáll, és megmondja, hogy a romák nincsenek hozzászokva a munkához, de az államnak nem kellene úgy tennie, mintha ők lennének a szociális rendszer legnagyobb élősködői” – mondta Pollákról Bihariová. A biztos azt állítja, az általa tervezett intézkedéscsomag a romák foglalkoztatottságát és oktatását sem hagyja figyelmen kívül. Polláknak bizottságot kellene felállítani, hogy javaslatait egyeztethesse a romák képviselőivel is, figyelmeztet František Tanko, a Roma Koalíció Pártjának elnöke. „A romák legnagyobb baja, hogy nem egységesek” – jegyezte meg. A találkozóra az ellenzéki parlamenti pártok képviselői nem mentek el. (SITA, TASR, mm, vps)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?