Megegyezési kényszer az egyenruhásoknál – üres a nyugdíjkassza

Pozsony |

<p>Az aktív rendőrök támogatják Robert Kaliňák belügyminiszter elképzelését a fegyveres testületek nyugdíjrendszerének átalakításáról, mondta lapunknak Miroslav Litva, a rendőrszakszervezet vezetője.</p>

 

A tervezet gyors elfogadásának támogatására már több mint 16 ezer aláírást is összegyűjtöttek. A támogató aláírásokat e héten kívánják átadni a belügyminiszternek.A belügy által készített tervezet a rendőrök, a hadsereg és más fegyveres, ill. egyenruhás testületek – például a Szlovák Információs Szolgálat, a tűzoltók stb. – nyugdíjrenszerét módosítaná. Az egyik legfontosabb eleme, hogy a szolgálati nyugdíjba vonult, de a civil nyugdíjkorhatárt még el nem ért kiszolgált rendőrök és katonák nyugdíjukból 10%-os járulékot fizetnének be a testületek nyugdíjalapjába. Ez a rendőrök esetében átlagosan 63 eurós, a katonáknál pedig 80 eurós nyugdíjcsökkenést jelentene, mivel a rendőrök átlagnyugdíja mintegy 630, a katonáké 800 euró. A belügyminisztérium emelné a minimális szolgálati időt is. A törvény jelenleg minimum 15 évet ír elő, ez emelkedne fokozatosan 25 évre. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint jelenleg a katonák átlagosan 20 év szolgálati idővel mennek nyugdíjba, legkésőbb azonban 55 éves korukban – néhány ritka kivételtől eltekintve – nyugdíjba kell vonulniuk. A nyugdíjas rendőrök kevésbé pártolják a javaslatot, ezt Litva nem is titkolja. „Az aláírásgyűjtés során elsősorban az aktív rendőröket szólítottuk meg” – jegyezte meg. A nyugdíjas rendőrök és katonák már korábban jelezték, hogy a júliusban elmaradt 3%-os nyugdíjemelés miatt az Alkotmánybírósághoz fordulnak, a főügyészség közvetítésével. Hristo Gluškov, a Nyugdíjazott Rendőrök Szövetségének alelnöke elsősorban azt kifogásolja, hogy a rendőrnyugdíjak a közeljövőben sem fognak emelkedni, mivel azok a rendőrfizetések emeléséhez igazodnak, Robert Kaliňák belügyminiszter pedig bérstoppot rendelt el. Gluškov a 10 százalékos járulék bevezetését elképzelhetetlennek tartja. A szövetség várhatóan a héten tárgyal a belügyminiszterrel. A nyugdíjakra kivetett járulékot elutasítják a nyugdíjas katonák is, mivel visszamenőleges hatályúnak, ezért alkotmányellenesnek tartják. A belügyminisztérium még mindig tárgyal a védelmi minisztériummal a jogszabálytervezet végső formájáról. A két tárcának és az érintetteknek azonban mindenképpen meg kell egyezniük, mivel továbbra is fennáll a másik, számukra sokkal rosszabb megoldás veszélye. Peter Kažimír pénzügyminiszter ugyanis 19 százalékos jövedelemadó kivetését javasolta a civil nyugdíjkorhatár, vagyis jelenleg a 62 évnél fiatalabb egyenruhások szolgálati nyugdíjára, és csak azzal a feltétellel vonta vissza javaslatát, ha a két érintett tárcavezető megoldja az általuk kezelt nyugdíjkasszák kiegyensúlyozott működését. A rendőrök speciális nyugdíjkasszája ugyanis 8,3 millió euró hiányt, a katonáké pedig 102 millió euró hiányt mutat, amit az állami költségvetésből kell pótolni. A megegyezésre nincs sok idejük, még a költségvetés elfogadása előtt tető alá kell hozniuk. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?