A pápa szerint az érdektelenség hitelteleníti a keresztény hitet

Vatikánváros |

<p>&nbsp;</p><div>A keresztény ember hite nem lehet &quot;langyos&quot;, az érdektelenség ugyanis hitelteleníti a vallást - ezt a gondolatot fogalmazta meg hétfőn a Vatikánban XVI. Benedek pápa, megnyitva a püspöki szinódus tanácskozását.</div>

 

"Az Új evangelizáció a keresztény hit továbbadására" - ez a témája az október 28-ig tartó XIII. rendes püspöki szinódusnak, amelyen összesen 262 püspök vesz részt a világ minden részéből. Vasárnap a pápa szentmise keretében nyitotta meg az eseményt, hétfőn pedig a részvevők hozzákezdtek a konkrét témák megvitatásához. A püspökök a következő hetekben arról fognak tanácskozni, hogy szerintük a szekularizáló révén a hit veszített erejéből, a társadalom szövete sok országban felbomlott, az ember önmagába zárkózásának, az individualizmusnak és a szolidaritás mellőzésének a légköre uralkodik. Terítékre kerül az elvándorlás, a gazdasági válság, a fogyasztásközpontúság, a vallási szekták térhódítása. Tüzetesen megvitatják azt is, hogy az új evangelizáció számára hogyan lehet megtalálni a megfelelően korszerű közlési formát, stílust és nyelvezetet. A fenti gondok miatt van szükség a pápa szerint az "új evangelizációra". E gondolat jegyében fejtette ki hétfőn tartott nyitóbeszédében: a kereszténységet ma a hit elerőtlenedése fenyegeti a legnagyobb mértékben. A keresztény ember hite nem lehet "langyos", mert ha érdektelenséget tanúsít, akkor azzal hitelteleníti magát a keresztény vallást - hangsúlyozta a szentatya. Donald William Wuerl bíboros, Washington érseke ezt a gondolatmenetet folytatva emlékeztetett arra, hogy a legfejlettebb országokban drasztikusan csökkent a vallásgyakorlás a megkeresztelt emberek között. E jelenség gyökerei szerinte a hetvenes és a nyolcvanas évek viharos korszakába nyúlnak vissza, amikor egész nemzedékek fordultak el a hit terjesztésére alkalmas struktúráktól. Az érsek szerint a szekularizáció hatása valóságos "cunamiként" söpört végig a hitélet nagy tájain, magával sodort olyan értékeket, mint amilyen a házasság, vagy a rossz és a jó megkülönböztetésének a képessége.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?