Jamanaka negyedszázad óta az első japán orvosi Nobel-díjas

Stockholm |

<p>A mindössze 50 éves japán Jamanaka Sinja 1987 óta az első, aki a szigetországból elnyerte az orvosi-élettani Nobel-díjat, alig néhány évvel korszakalkotó 2006-os felfedezését követően.</p>

Jamanaka a Kiotói Egyetemen működő kutatócsoportjával 2006-ban hozott létre először indukált pluripotens őssejteket (iPS sejteket) egér felnőtt szöveti sejtjeiből, majd 2007-ben emberi bőrsejtekkel is megismételte eredményét.

A felfedezést már eddig is több nemzetközi elismeréssel díjazták. Legutóbb idén júniusban Jamanakának ítélték oda a Linux operációs rendszer megalkotójával 50-50 százalékban megosztva az 1,2 millió euró pénzjutalommal járó finn Millenniumi Technológiai Díjat. Előtte 2011-ben Jamanaka két másik őssejtkutatóval megosztva kapta az Albanyi Orvosi Egyetem 500 ezer dolláros díját, amelyet orvosi és biomedicinális kutatásokért adnak, a Nobel-díj előszobájának tartott Lasker-díjat pedig már 2009-ben megkapta a japán tudós.Jamanaka kutatócsoportja legutóbb pár napja jelentett be új, átütő eredményt. A Science tudományos magazin legfrissebb kiadásában számoltak be róla, hogy egerek bőréből származó őssejtekből kiindulva egészséges és termékeny egerek születtek a Kiotói Egyetemen lévő laboratóriumukban. Az őssejteket genetikailag úgy programozták vissza, hogy petesejt elősejtek lettek belőlük. Később ezeket más, támogató testi sejtekkel együtt beültették az egerekbe, ahol érett petesejtek alakultak ki belőlük, melyeket lombikbébi eljárással termékenyítettek meg. Az eljárás révén egészséges egérbébik jöttek világra.Ugyancsak Jamanaka csoportja számolt be tavaly arról, hogy sikeresen ültettek be terméketlen egerekbe őssejtekből létrehozott korai hímivarsejteket, a kifejlődött érett spermiumok felhasználásával pedig egészséges és termékeny egérutódok jöttek a világra.Goran Hansson, a Nobel-díjak odaítéléséért felelő bizottság titkára a bejelentéskor elmondta, hogy Jamanakát és a másik díjazottat, John B. Gurdont is sikerült elérnie telefonon. "Mindkét díjazottal beszéltem telefonon, mindketten egyaránt boldogok és várják, hogy Stockholmba jöjjenek" - idézte fel Hansson. Hozzátette, hogy a japán tudóst otthonában, családja körében sikerült elérnie, míg Gurdont munka közben, a laboratóriumban.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?