Másfél év börtönre ítélték a volt pápai komornyikot

Vatikán |

<p>Bűnösnek találta bizalmas dokumentumok ellopásában a volt pápai komornyikot egy vatikáni bíróság, és másfél év börtönbüntetésre ítélte szombaton.<br />&nbsp;</p>

A testület azzal vádolta XVI. Benedek volt komornyikját, Paolo Gabrielét, hogy nagy mennyiségű bizalmas dokumentumot, továbbá leveleket tulajdonított el a pápai lakosztályból, és azok jelentős részét a sajtó rendelkezésére bocsátotta.
   

A testület mintegy kétórás gondolkodást követően hozta meg döntését. Az ügyész a vádlott számára három év börtönt követelt, míg a védelem azt kérte, hogy engedjék szabadon Paolo Gabrielét. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a volt komornyik büntetlen előéletét.
    

A 46 éves Paolo Gabriele elismerte, hogy a pápai lakosztályból dokumentumokat tulajdonított el, ennek ellenére mindvégig ártatlannak vallotta magát. Azt állította, hogy egyedül lopta el a bizalmas iratokat, bűntársai nem voltak, és - mint fogalmazott - meg volt győződve arról, hogy a pápát manipulálják, és segíteni akart. Az utolsó szó jogán kijelentette, hogy "a Vatikánt uraló elviselhetetlen helyzet miatt, a katolikus egyház, illetve a pápa iránti mély szeretetből" cselekedett.
   

A per többnyire zárt ajtók mögött zajlott, a tárgyalóteremből a tévékamerákat és fotósokat is kitiltották. Egyedül a L'Osservatore Romano szentszéki napilap, a Vatikáni Rádió, a nagyobb olasz és külföldi hírügynökségek tudósítói lehettek jelen.
   

Paolo Gabrielét azzal vádolták, hogy bizalmas dokumentumokat lopott el XVI. Benedek dolgozószobájából, melyeket átadott az olasz sajtónak. Vatikáni otthonában tartott házkutatás során találtak egy, a pápa nevére kiállított 100 ezer eurós csekket is, valamint értékes tárgyakat, amelyeket a pápának ajándékoztak a világ különböző részeiből.
   

Később a pápai állam biztonsági szolgálatánál dolgozó olasz csendőrök azt állították, hogy Gabriele lakásán 82 közepes méretű papírdobozt találtak, több tízezer eredeti és fénymásolt dokumentummal. Ezekből több mint ezer származott az egyházfő dolgozószobájából, közöttük a pápához intézett levelek, valamint a szentszéki államtitkárság rejtjeles üzenetei.
    

Gabrielét május 24-én tartóztatták le. Két hónapot töltött a vatikáni fogdában, majd házi őrizetbe került. A fogdában elszenvedett állítólagos bántalmazásért panaszt emelt.
   

A volt komornyik olasz börtönben töltheti le büntetését, mivel Vatikán Államnak nincs büntetés-végrehajtási intézménye.
   

Korábban nem zárták ki , hogy XVI. Benedek az ítélet után kegyelemben részesítheti volt komornyikját. Mindezt megerősíti, hogy Federico Lombardi atya, a Vatikán szóvivője egyes hírügynökségi jelentések szerint az ítélethirdetés után azt hangoztatta: "nagyon valószínű", hogy a szentatya kegyelmet gyakorol.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?