Kilépés helyett kivárás – egy hónapja nyitva a II. pillér

Pozsony |

<p>Robert Fico kormánya szokásához híven újra megnyitotta a második nyugdíjpillért, miután a magánnyugdíjpénztárakba fizetett járulék több mint felét visszairányította a Szociális Biztosítóba. A pénztártagok idén szeptember elsejétől jövő év január 31-ig dönthetik el, hogy maradnak-e a kétpilléres rendszerben, vagy visszatérnek a kizárólag állami nyugdíjrendszerbe.</p>

Felmerül a kérdés, kinek éri meg ezek után a kétpilléres rendszer, hiszen nemcsak ki, hanem be is lehet lépni. Tisztán a számokat nézve a szakemberek általában azt tanácsolják, hogy akinek legfeljebb 10–15 éve van hátra a nyugdíjkorhatár eléréséig, annak nem éri meg a második pillér. A jobboldali közgazdászok (és politikusok) viszont azt hangoztatják, hogy csak az a biztos nyugdíj, amit magunknak teszünk félre, vagyis szerintük mindenkinek megéri a második pillér, hiszen ott valós pénz gyarapodik a nyugdíjas évekre. Jó példa erre Magyarország, ahol a nyugdíjpénztárak megszüntetése érdekében még a reálkamatot is kifizették az állami nyugdíjrendszerbe visszatérő pénztártagoknak, ám jelenleg úgy látszik, hogy azok döntöttek jól, akik maradtak a pénztárakban, pedig ott a második pillérből csak a pénztárak romjai maradtak.

 Még hiányzik egy törvényA szlovák baloldal – közgazdászok és politikusok egyaránt – természetesen ennek ellenkezőjét állítja: szerintük a felosztó-kirovó rendszer, vagyis az első pillér a legjobb, legbiztonságosabb, mivel nem áll fenn a pénz elértéktelenedésének veszélye. A visszatérést szorgalmazza természetesen a Fico-kormány is, fokozva a jelenlegi pénztártagokra nehezedő nyomást azáltal is, hogy a második pillérbe jutó nyugdíjjárulék mértékét a jelenlegi 9 százalékpontról a bruttó bér 4 százalékára csökkentette. További problémát jelent, hogy még mindig nem készült el a második pillérből származó nyugdíjak kifizetését szabályozó törvény, így nem lehet pontosan tudni azt sem, hogy mekkora lesz a járadék összege. Kinek éri meg kilépniA közvetlenül a nyugdíj előtt álló, alacsonyabb keresetűek számára feltehetően megéri visszatérni az állami rendszerbe, főleg abban az esetben, ha a nyugdíjkorhatár vagy a nyugdíjba vonulás eléréséig nem tudnak felmutatni legalább 10 évnyi takarékoskodást. Az ő megtakarításaikat ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint nem lehet kifizetni, az csak örökölhető, vagyis örököseik juthatnak majd hozzá. A többieknek megéri mérlegelni a maradást, és kivárni, amíg elkészül a második pillérből származó nyugdíjak kifizetését szabályozó jogszabály. Ma ugyanis legfeljebb azt lehet megjósolni, hogy mennyi pénz lesz a pénztártag számláján, azt nem, hogy ebből mekkora életjáradékot tud majd vásárolni. A kilépéshez elég kitölteni a Szociális Biztosító honlapján megtalálható nyilatkozatot, és aláírva elküldeni a Szociális Biztosító címére legkésőbb 2013. január 31-ig. A pénztártagok egyelőre kivárnakA Szociális Biztosító adatai szerint az emberek nem sietik el a döntést, szeptemberben mindössze 2698-an hagyták el a második pillért, viszont a pénztárak 1631 új tagot szereztek. A kilépők száma eddig tehát elenyésző, hiszen összesen 1,4 millió pénztártag van. A szociális ügyi minisztérium szóvivője szerint az első hónap után még nem szabad következtetéseket levonni. „Tapasztalatból tudjuk, hogy ezekből az adatokból még nem lehet a trendekre következtetni” – jelentette ki Michal Stuška. A második pillér korábbi megnyitásai alkalmával is az utolsó hónapban volt a legnagyobb mozgás. Stuška állítja, nem céljuk a pénztártagok kiűzése a második pillérből, csak lehetőséget adnak azoknak, akik a megváltozott feltételek miatt inkább távozni akarnak.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?