Még drágább a szívgyógyszered

Pozsony |

<p>A betegeknek október elseje után újra át kell gondolniuk, hogy a régi, jól bevált orvosságukhoz ragaszkodnak-e, vagy a pénztárcájukra való tekintettel inkább másik, olcsóbb készítményt választanak. Hétfőtől ugyanis újra emelkedik a gyógyszerek ára.</p>

Az áremelkedés leginkább a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket érinti, de többet kell fizetniük a depresszió és a magas vérnyomás elleni készítményeket használóknak is. Az orvosszervezetek képviselői szerint a betegek összesen mintegy 51 millió euróval többet hagynak majd a patikákban.

 

Ha nem lehet cserélni

A legnehezebb helyzetben már ma is az szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők vannak. Nekik ugyanis általában több – néha hat, hét – gyógyszer kombinációjából álló „koktélt” ír elő az orvos, ami már önmagában is jelentősen megterheli a pénztárcát. További probléma esetükben, hogy ezeket a gyógyszereket nem lehet szabadon cserélgetni, mivel a kúra hatása érdekében figyelni kell a készítmények kölcsönös hatását is. Így ha a beteg által használt valamelyik gyógyszer ára, illetve a fizetett önrész összege emelkedik, a betegnek nemigen van választása: kénytelen mélyebben nyúlni a zsebébe, nem térhet át olcsóbb készítményre. A helyzetüket súlyosbítja, hogy ők általában hosszú távon, gyakran életük végéig szedik ezeket a gyógyszereket.

Hasonló helyzetben vannak a pszichotikus betegségekben szenvedők is, akik az eredményes kezelés érdekében nem váltogathatják negyedévente a bevált készítményeket, még akkor sem, ha van olcsóbb helyettesítő gyógyszer. Az ő kezelésük is évekig, sok esetben egész életükben tart, például a skizofrén betegek állapota csak szinten tartható, meggyógyítani nem lehet őket.

 

Új rendelet készül?

Az egészségügyi minisztérium az előző kormányra próbálja hárítani a felelősséget a betegek önrészének aránytalanul nagy mértékű emelkedése miatt. „Az előző kabinet által hozott rendelet a gyógyszereket klaszterekre osztotta a gyógyhatás hasonlósága alapján, és minden klaszterben egységes térítést állapított meg. Sok esetben csak a legolcsóbb készítmény teljesen ingyenes – magyarázta Zuzana Čižmáriková, az egészségügyi minisztérium szóvivője. A választások óta eltelt hónapokban azonban még nem jutott idejük a rendelet kiigazítására. – Most folyik a rendelet elemzése, ez alapján készül el a módosítás.” Állítja, hogy az új rendelet jobban figyel majd a betegek anyagi lehetőségeire, ugyanakkor figyelembe veszi majd az állam, pontosabban az egészségbiztosítók lehetőségeit is.

 

Generikus helyettesítők

A nehéz anyagi helyzetű betegek egyetlen lehetősége, hogy olcsóbb, általában generikus – vagyis már kissé elavult – készítménnyel helyettesítik eddig használt gyógyszerüket. A generikumok hatóanyaga megegyezik az újabb, még szabadalmi védettség alatt álló gyógyszerével, de kevésbé komfortosak, általában több a mellékhatásuk. Vannak azonban olyan készítmények is, amelyek esetében nincs helyettesítő gyógyszer, mint például egyes allergiás sokk elleni készítmények vagy gombás megbetegedésekre használt gyógyszerek.

 

Kompenzáció nyugdíjasoknak

Az előző kormány bevezette az önrész-plafont a nyugdíjasok és a rokkantsági nyugdíjasok esetében, sokan azonban csak korlátozott mértékben tudnak élni ezzel a lehetőséggel. A legnagyobb hátránya, hogy a figyelembe vett önrész összegét a legolcsóbb helyettesítő készítmény önrésze határozza meg. Tehát a beteg hiába fizetett az adott negyedévben akár 100 eurót is a gyógyszerekért, ha a legalacsonyabb önrészű készítményeket figyelembe véve az összeg alacsonyabb, például csak 60 euró, akkor csak ennek megfelelően kap visszatérítést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?