Megindult a termelés a Mercedes kecskeméti gyárában

Kecskemét |

<p>Megindult a termelés csütörtökön a Daimler-csoporthoz tartozó Mercedes-Benz új kecskeméti személyautó-gyárában, az ünnepélyes avatáson Orbán Viktor miniszterelnök az utóbbi idők egyik legjelentősebb sikerének nevezte a gyár létrejöttét.</p>

Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatóságának elnöke bejelentette, hogy a gyár dolgozóinak létszámát a korábban tervezett 2500-ról 3000 főre növelik.

A kormányfő hangsúlyozta: a Mercedes-gyár magyar dolgozói "hozzájárulnak a magyar járműipar szárnyalásához" és a német-magyar gazdasági együttműködés erősítéséhez. Kecskemét a magyar járműipar újabb erődítménye, amely egy nagy lépéssel közelebb visz ahhoz a célhoz, hogy Magyarország a világ autóiparának egyik termelési centruma legyen - mondta Orbán Viktor.

A kecskeméti üzemnyitás több egy egyszerű befektetésnél, ez egy értékteremtő szövetség: a Mercedes-gyárat üzemeltető Daimler AG valódi együttműködésre készül, hosszú távon számol, ugyanis kutató-fejlesztő tevékenységet is szeretne Magyarországra telepíteni, részt venni magyar szakemberek képzésében, és szeretne magyar beszállítókra támaszkodni - közölte a kormányfő.

Dieter Zetsche bejelentette, hogy a kompakt-autó osztály generációjának újabb modellje iránt jelentkező kiemelt érdeklődés miatt a gyár dolgozóinak létszámát 3000 főre növelik. A Daimler AG igazgatóságának elnöke hangsúlyozta: a tervek szerint 100-120 ezer gépkocsit gyártó kecskeméti üzem a rastatti gyárral együtt most már elegendő kapacitással rendelkezik arra, hogy ki tudják elégíteni a részben új vevői igényeket a prémium-kompakt kategóriában is. Az új B-osztály autóira több mint százezer rendelés érkezett eddig.

A Daimler AG első embere beszámolt arról is, hogy a Mercedes minden idők legjobb első negyedévére számít. Dieter Zetsche utalt arra, hogy a Mercedes offenzívába kezd, ami azt jelenti, hogy 2015-ig tíz új modellel bővítik a kínálatot.

Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az év második felében Kecskeméten egy négyajtós kupé gyártásának előkészületeit is megkezdik, melyből az első eladásra gyártott autó 2013-ban hagyja el a gyárat.

A csütörtök délelőtti gyárlátogatáson bemutatták a teljes gyártósort. Az ismertetőn elhangzott: 4 óra 20 perc alatt készül el egy személygépkocsi, amelyet 130 "állomáson" szerelnek össze. A karosszéria-üzemben 640 robot "dolgozik". A fényezőüzemben 12 féle színre tudják festeni az autókat.

A stuttgarti székhelyű Daimler-Benz konszern 2008. június 18-án jelentette be, hogy Magyarországon fogja gyártani új generációs Mercedes A és B modelljeit, s hogy a mintegy 800 millió eurós beruházással megvalósuló üzemet Kecskeméten építik fel. Az ország történetének egyik legnagyobb zöldmezős beruházása a közvetlen foglalkoztatottakon kívül a beszállítói körben további 10 ezer munkahelyet teremt.

Kecskemét mellett Miskolc és Zalaegerszeg pályázott a beruházásra, ám a német vállalatcsoport olyan telephelyet keresett, amely Budapest 100 kilométeres körzetén belül van. A Kecskemét melletti gyártelep a Daimler-Benz első kelet-európai üzeme.

Az Európai Bizottság 2009. július 16-án engedélyezte, hogy Magyarország 29,7 milliárd forint összegű, pénzbeli és társasági adókedvezmény formájában támogatást nyújtson az autógyár létesítéséhez. A támogatás négy év alatt térül meg azokból az adóbevételekből, amelyek a megvalósuló beruházásból származnak majd.

A gyár alapkövét 2009. október 16-án helyezték el, egy év múlva elkészültek a gyárépületek, az építési megbízások több mint 80 százalékát magyar vállalkozások végezték.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?