Tarlós: Matolcsy nem veszi komolyan a budapesti tömegközlekedés problémáját

Budapest |

<p>Tarlós István szerint úgy tűnik, Matolcsy György nem veszi komolyan a budapesti tömegközlekedés problémáját, és visszautasítja, hogy Szatmáry Kristóf államtitkárt jelölte ki a nemzetgazdasági miniszter a BKV gazdasági helyzetének stabilizálásáról folytatandó egyeztetésre.</p>

A főpolgármester ezt arra reagálva közölte, hogy az MTI szerdán minisztériumi forrásból úgy értesült: Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkárt jelölte ki Matolcsy György, hogy egyeztessen a BKV gazdasági és pénzügyi helyzetének stabilizálásáról.
Tarlós István a nemzetgazdasági miniszternek írt levelében, amelyet az MTI-hez is eljuttattak, úgy fogalmazott: Matolcsy György hetekig nem volt elérhető telefonon, és semmilyen előzetes tájékoztatást nem adott arról, hogy még a BKV-nak korábban minden kormány által biztosított normatív támogatást is készül befagyasztani ahhoz képest, hogy Orbán Viktor miniszterelnök segítséget ígért. "Ön még azt a fáradságot sem vette, hogy utólag tájékoztasson erről a döntésről" - olvasható a levélben. A főpolgármester azt írta: Matolcsy egy napon belül kétszer lemondta a Miniszterelnökség által javasolt találkozót.
Tarlós István jelezte: Matolcsy György a parlamentben olyan pénzeket is zároltatott az Országgyűléssel a jövő évi költségvetésben, amelyeket a kormány által aláírt támogatási szerződések alapján már ez évben folyósítottak is a fővárosnak, hiszen azok az ez évi költségvetésben szerepeltek.
"Ezek után a sajtóval egyidejűleg közli velünk, hogy Önt személyesen nem is érdekli Budapest, hanem döntésre nyilvánvalóan felhatalmazással nem rendelkező munkatársára ruház formális egyeztetéseket. Ilyen egyeztetések a problémát biztosan nem oldják meg. Érdekes, a Miniszterelnök Úrnak nem derogált egyeztetni Budapesttel, úgy tűnik, Ön mást gondol erről" - fogalmazott Tarlós István.
A főpolgármester arra kérte Matolcsy Györgyöt, hogy vizsgálja felül álláspontját, majd közölte: ha továbbra sem veszi komolyan a BKV működőképességét és Budapestet, akkor a minisztert fogja terhelni a felelősség a következményekért.
A képviselők kedd hajnalban szavazták meg a jövő évi költségvetés elfogadásakor azt a módosító javaslatot, amely szerint Budapest 32 milliárd forintot kap az államtól a BKV finanszírozására a helyi közösségi közlekedés támogatására szánt összegből. A fővárosi önkormányzat a támogatást akkor kaphatja meg, ha a közgyűlés a fővárosi közösségi közlekedés hosszú távú fenntarthatóságát biztosító koncepciót megalkotta, és azt - a kormány egyetértését követően - elfogadta.
Tarlós István még aznap jelezte: február elején leállhat a fővárosi tömegközlekedés, ha a BKV finanszírozásával kapcsolatos mostani parlamenti döntés változatlan marad. A fővárosnak a BKV finanszírozására kedd hajnalban megszavazott 32 milliárd forint ugyanis egy 35 milliárdos generális normatív támogatás része volt mostanáig, ezt az összeget ráadásul március végéig befagyasztották - hangsúlyozta. Hozzátette: nem az történt, hogy a főváros kapott 32 milliárd forintot, hanem az eddig automatikusan járó összegből 3 milliárdot elvontak, és ezt az országban bárhol felhasználhatják, kivéve Budapesten.
Tarlós István akkor azt is kijelentette: ha ez a döntés változatlan formában marad, akkor körülbelül február 2-án a fővárosi tömegközlekedés várhatóan leáll, ami "a káoszon és a politikai skandalumon túl a nemzetgazdaságnak körülbelül napi 14 milliárd forint kiesést jelent".
Közölte továbbá: aznap reggel találkozott volna Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel a főváros forrásteremtési lehetőségeinek ügyében, de a tárcavezető fáradtságra hivatkozva lemondta a megbeszélést.
A Nemzetgazdasági Minisztérium kabinetje szerdán közleményben cáfolta, hogy Matolcsy György az elhúzódó parlamenti szavazásra hivatkozva mondta le kedd reggeli találkozójukat. Az NGM közlése szerint Tarlós István titkárságával múlt héten egyeztettek időpontot, ezt kedd reggel programtorlódás miatt kérték módosítani. A megbeszélés súlyára való tekintettel még erre a hétre két lehetőséget is felajánlott a kabinet a találkozó megtartására - írta az NGM.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?