A Csemadokot is díjazta a Bethlen Gábor Alapítvány

Budapest |

<p>A Csemadok, Somodi István közíró, P. Szőke János atya, valamint Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál is szerepel a Bethlen Gábor Alapítvány idei díjazottjai között.</p>

Az elismeréseket november 4-én - most először - a Parlament Vadásztermében adják át.

Mint arról Bakos István ügyvezető kurátor az MTI-t tájékoztatta, az alapítvány kuratóriuma szeptember 21-én határozott az idei Bethlen-díjakról, a Márton Áron Emlékéremről, a Tamási Áron-díjról és a Teleki Pál Érdeméremről. A díjakat azok kaphatják meg, akik életművükkel, munkájukkal sokat tettek a magyarság értékeinek megőrzése, gyarapítása és Közép-Európa népeinek békés együttélése érdekében. A kitüntetésekről a korábbi díjazottak és a kurátorok javaslatai alapján döntöttek.

Idén két Bethlen Gábor-díjat osztanak ki: ebben az elismerésben részesül a Csemadok "anyanyelvünk és kultúránk szervezett megőrzése, ápolása, s a felvidéki magyar megmaradás érdekében folytatott mintegy hat évtizedes küzdelme elismeréseként". A másik Bethlen-díjat Somodi István közíró, a Szárszó Baráti Kör elnöke kapja a Szárszói Találkozó szellemi örökségének több évtizedes ápolásáért, a nemzeti megújhodásért folytatott közéleti munkásságáért - olvasható az összegzésben.

Márton Áron Emlékéremmel tüntetik ki P. Szőke János atyát, Mindszenty József és Márton Áron boldoggá avatásának előkészítőjét (posztulátorát) a honi és külhoni magyar katolikusok példás lelki gondozásának, sok évtizedes nemzetszolgálatának elismeréseként.

Tamási Áron-díjban részesül Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál az erdélyi magyar örökség művészi bemutatásában, a történelem és a honismeret oktatásában, valamint az ismeretterjesztésben folytatott kiemelkedő könyvkiadói tevékenységük elismeréseként.

Teleki Pál Érdeméremmel ismerik el a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesületet (Ada) a délvidéki magyarság kultúrája, a magyar nyelv oktatása és védelme ügyében két évtizede folytatott példás tevékenysége és közéleti szerepvállalása elismeréseként. Ugyancsak átveheti az érdemérmet Cservenka Judit rádiós újságíró; Csirpák Lilli, a Teleki és Európa című könyv szerzője; Mészáros István tudós, oktatástörténész; Péterffy László szobrászművész, a Bethlen Gábor-érme alkotója; Ujváry Gábor történész, hungarológus, tanár.

Bakos István közlése szerint az idei, november 4-i díjátadó ünnepség "különös alkalom lesz, mert a magyarságszolgálat jegyében adományozott kitüntetéseinket először adjuk át arra érdemes jelöltjeinknek a Parlament épületében".

A Bethlen Gábor Alapítvány 1980-tól kezdte meg működését azzal a céllal, hogy anyagi, szellemi támogatásával, díjaival úttörő szerepet vállaljon a nemzeti összetartozás szolgálatában, a közép-európai szellemi együttműködésben és a határon túl élő magyarság magyarországi megismertetésében. A szervezet alapítója Illyés Gyula, Németh Lászlóné, Kodály Zoltánné és Csoóri Sándor. A Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumának jelenlegi tagjai: Lezsák Sándor (elnök), Petrik Béla, Bakos István, Bartos Mónika, Béres József, Bíró Zoltán, Illyés Mária, Kiss Gy. Csaba és Németh Ágnes.

Az első Bethlen-díjas 1986-ban Domokos Pál Péter népdalgyűjtő, néprajzkutató volt. Azóta kitüntették mások mellett Püski Sándor könyvkiadót és feleségét, Sütő Andrást, Duray Miklóst, Tőkés Lászlót, Kányádi Sándort. Zbigniew Herbert lengyel költőt, Bohumil Hrabal cseh írót, Veno Taufer szlovén, Juríj Skrobinecz ukrán, Lubomír Feldek és Vojtech Kondrót szlovák költőket és Nedjelko Fabrio horvát írót.

A Márton Áron-díjat 1988-ban alapították, a Tamási Áron-díjat pedig két év múlva, 1990-ben hozták létre. A Teleki Pál Érdemérmet, az alapítvány "becsületrendjét" 2006-ban osztották ki először.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?