A nagyvárosi szennyezett levegő jelentősen növeli a koraszülés kockázatát

<p>A nagyvárosi szennyezett levegő miatt akár 30 százalékkal magasabb az itt élő nőknél a koraszülés kockázata - idézte amerikai kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk).</p>

A tanulmányhoz 100 ezer szülés adatait elemezték a Kaliforniai Egyetem kutatói Beate Ritz vezetésével. Eredményeik szerint a városi forgalomban a járművek által kibocsátott mérgező vegyületek jelentősen károsítják a várandós anyák és magzataik egészségét.

Ritz szerint leginkább a kibocsátott policiklusos aromás szénhidrogének, az úgynevezett PAH-vegyületek adnak okot aggodalomra. A másodlagos szennyezők közül az ammónium-nitrátot nevezte meg a kutató, mint amely nagy mértékben hozzájárul a koraszülések számának emelkedéséhez.

A szennyezettségi méréseket 2004 júniusától 22 hónapon át végezték Los Angeles megyében, a vizsgálatba azokat a születéseket vették be, amelyek a levegőminőséget mérő állomások nyolc kilométeres körzetében történtek. A gyerekek egészségügyi adatait az illetékes intézményektől kapták meg a kutatók.

Az Environmental Health című szakfolyóiratban részletesen ismertetett eredmények szerint az autók kipufogógázában lévő PAH-vegyületek magas szintje 30 százalékkal növelte a koraszülések előfordulásának kockázatát. A dízelhajtású járművek által kibocsátott anyagok 10 százalékkal, az ammónium-nitrát részecskék magas szintje pedig 21 százalékkal emelte a koraszülés kockázatát.

A szennyező anyagokat nagyobb mennyiségben észlelték a tengertől távolabb, mint a partközelben és télen, mint nyáron.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?