Jankovics Marcell távozik a Nemzeti Kulturális Alap éléről

Budapest |

<p>Jankovics Marcell távozik a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) éléről, az új vezető L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke lesz.</p>

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtó- és kommunikációs osztálya pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, Réthelyi Miklós miniszter "közös megegyezés alapján 2011. október 15. napjával felmentette Jankovics Marcellt a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága elnöki posztjáról és egyidejűleg L. Simon Lászlót nevezte ki e posztra".

Mint közölték, a személycsere oka, hogy a 2012. évi költségvetés más szempontokat előtérbe helyező és más koncepciójú irányítást ad a Nemzeti Kulturális Alapról és annak pénzügyi kerete felosztásáról döntő bizottság számára. Jankovics Marcell szakmai tudására és munkájára a minisztérium továbbra is számít.

Jankovics Marcell az MTI-nek nem kívánta kommentálni a döntést. A Népszava pénteki cikkében még azt valószínűsítette, hogy az eddigi NKA-vezető távozását kedden jelentik be hivatalosan. A lapnak Jankovics Marcell világossá tette, hogy folytatta volna a munkát az NKA élén. A Kossuth-díjas filmrendező 2010 augusztusa óta irányította a szervezet működését.

L. Simon László, az NKA új elnöke az MTI-nek elmondta: az alap működésével kapcsolatban több átalakítást is tervez. Beszámolt arról, hogy egyszerűsíteni szeretné az adminisztrációs környezetet, ezzel kapcsolatban már dolgoztak is ki javaslatokat. Azt szeretnék, hogy kisebb legyen az adminisztrációs teher és az adminisztrációs költség az alapon belül.

"Mindent meg kell tenni azért, hogy az alap forrásai ne csökkenjenek tovább, új szakkollégiumi rendszer kell, amelyik figyelembe veszi a megváltozott finanszírozási és szakmai körülményeket" - fogalmazott L. Simon László.

Hozzátette, az NKA elnöki az országgyűlési bizottsági elnöki poszt együttes betöltésének semmilyen jogszabályi akadálya nincsen, a két tisztség nem összeférhetetlen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?