Benjámin Netanjahu: Izrael békét akar, de az életéért küzd

Benjámin Netanjahu

Izrael békét akar annak ellenére, hogy „az életéért küzd” a megsemmisítésére törekvő „barbár ellenségekkel” szemben – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteken New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 79. ülésszakán tartott felszólalásában.

„Hazám háborúban áll, az életéért küzd” – hangsúlyozta az izraeli kormányfő, akinek beszédét megelőzően több ország, köztük Irán képviselője elhagyta a tanácstermet. A maradók jelentős része viszont a felszólalás kezdetekor megtapsolta Netanjahut. 

„Meg kell védenünk magunkat ezektől a barbár gyilkosoktól. Ellenségeink nemcsak minket akarnak megsemmisíteni, hanem közös civilizációnkat is, visszavezetve minket a zsarnokság és terror sötét korába” – húzta alá a kormányfő. 

Benjámin Netanjahu figyelmeztetést intézett Iránhoz is. „Van egy üzenetem a zsarnokoknak Teheránban: ha megtámadtok minket, mi is megtámadunk titeket. Nincs olyan hely Iránban, ahová Izrael hosszú keze ne érne el. És ez igaz a teljes Közel-Keletre. Az izraeli katonák, akik messze állnak attól, hogy vágóhídra vezetett bárányok lennének, hihetetlen bátorsággal küzdenek” – mondta. 

„Van egy másik üzenetem is ennek a gyűlésnek és a világnak e terem falain kívül: győzelemre állunk!” – jelentette ki. 

Beszélt arról is, hogy a csaknem egy éve tartó Gázai övezeti hadművelet során az izraeli hadseregnek sikerült megölnie vagy foglyul ejtenie a Hamász palesztin terrorszervezet tagjainak több mint felét. Hozzátette, hogy megsemmisítették a Hamász rakétakészleteinek több mint 90 százalékát és alagútrendszerének fontosabb részeit is. Mint mondta, ez utóbbi összhossza meghaladta az 560 kilométert, ami több, mint a New York-i metróhálózat. Hangsúlyozta egyben, hogy továbbra is a palesztinok fogságában lévő túszok kiszabadítására fognak összpontosítani, s nem hagynak fel ezzel a célkitűzéssel, míg sikerrel nem járnak. 

Beszédében az izraeli miniszterelnök erkölcsi szégyenfoltnak nevezte azt, ahogy az ENSZ „kiközösíti az egyetlen zsidó államot”. Mint mondta, a világszervezetben 40 éve tartott első beszéde óta rendszeresen túlzó bírálattal szembesült hazája ellen. „Ebben az antiszemita haragból álló lápban egy automatikus többség mindig kész elítélni mindenért a zsidó államot” – tette hozzá. 

Benjámin Netanjahu szerint ez abban is megmutatkozik, hogy Izrael ellen több ENSZ-határozat született, mint az összes többi tagállammal szemben együttvéve.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?