A Kalózpárt szerint Ivan Bartoš menesztése a cseh kormányból nyitás az ANO felé

Ivan Bartoš

A Csehországban kormányzó Spolu koalíció (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a kormányfő legutóbbi döntésével megnyitotta az utat a közös kormányzás felé az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalommal – jelentette ki Ivan Bartoš, a Kalózpárt leköszönő elnöke, kormányfőhelyettes és regionális fejlesztési miniszter kedden délután Prágában rendkívüli sajtótájékoztatón.

Ivan Bartoš azt követően lépett újságírók elé, hogy Petr Fiala kormányfő korábban szintén sajtótájékoztatón bejelentette, hogy javasolni fogja az államfőnek Bartos leváltását kormányzati tisztségeiből, mert szerinte nem volt képes menedzselni az állami szféra digitalizációját. 

A Kalózpárt leköszönő elnöke a kormányfő döntéséről azt mondta, hogy „árulás egyenes adásban”. Fiala és Bartos ugyanis kedden reggel már találkoztak, hogy megbeszéljék a hétvégi önkormányzati és szenátusi választásokon kudarcot vallott Kalózpárt további szereplését a kormányban és az ötpárti kormánykoalícióban. 

Bartos azt állítja, hogy Fialával beszéltek ugyan a nehezen haladó digitalizációs törvény problémáiról, de a kormányfő a leváltására irányuló szándékáról őt nem tájékoztatta. Leváltásáról csak félórával a nyilvános bejelentés előtt szólt neki telefonon. 

Petr Fiala szerint a digitalizálás feladatkörét most Martin Kupka közlekedési miniszter veszi át. A két további kalózpárti miniszter – Jan Lipavský külügyminiszter és a kormány törvényalkotásért felelős Michal Šalomoun – tevékenységével a kormányfő a saját szavai szerint elégedett. „Döntésem nem a koalíciós szerződés felmondása” – húzta alá a kormányfő, és felkérte a Kalózpártot, hogy adjon javaslatot a megüresedő miniszteri poszt újbóli betöltésére. 

A Kalózpárt minden ügyét nyilvánosan, a honlapján vitatja meg, és tisztviselőinek, tagjainak egy része azonnal követelni kezdte a párt kilépését a kormányból. 

„A kormány jelenlegi koalíciós formájának befellegzett. Sajnálom” – írta a honlapon Michal Šalomoun. Jakub Michálek, a kalózok képviselőházi frakciójának vezetője azt állította, hogy Bartos leváltását a Polgári Demokratikus Párt (ODS) befolyásos háttérembereinek egy része szorgalmazta, mert már „üzletelni szeretnének az ANO körüli vállalkozókkal”. Olga Richterová, a Kalózpárt alelnöke kijelentette, hogy a kormányfő gyenge, s minden kalózpárti minisztert menesztenie kellett volna. 

Az ötpárti cseh kormánykoalícióban a feszültséget az váltotta ki, hogy a Kalózpárt nagyon gyenge eredményt ért el a múlt hét végi regionális önkormányzati és részleges szenátusi választásokon, aminek következtében a teljes pártvezetés lemondott. Ezt megelőzően pedig az váltott ki éles bírálatokat, hogy az Ivan Bartoš által vezetett tárca által kidolgozott építkezési törvény digitális változata a gyakorlatban nem működőképes, s átalakításra szorul.

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?