Modern szak az agrárszektor jövője érdekében

agro

A mezőgazdasági gépforgalmazók szövetsége, az Agrion kezdeményezésre néhány évvel ezelőtt új szak jött létre agromechatronika név alatt. A projektbe néhány iskola kapcsolódik be, az egyik közülük a szepsi Agrotechnikai Szakközépiskola, ahol Szlovákiában egyedüliként indult magyar nyelvű képzés. Az eddigi tapasztalatokról, illetve lehetőségekről kérdeztük az iskola igazgatóját, Štefan Szcirankát.

Néhány év távlatából már lehet értékelni, mennyire bizonyult létjogosultnak az agromechatronika szak elindítása Szlovákiában, illetve az iskolának már van tapasztalata azzal kapcsolatosan, érdekli-e a diákokat ez a témakör. Megosztaná velünk tapasztalatait?

A mezőgazdasági gépeket manapság nagyban érinti a digitalizáció, ezért volt szükség egy ilyen kísérleti jellegű szakképzés elindítására. Hatalmas a szakképzett munkaerőhiány ezen a téren az agrárszektorban, és ezt hivatott kiküszöbölni az agromechatronika. Az is bizonyosan kijelenthető, hogy a diákokat érdekli a modern technológia, a számítógépek, az informatika, elektronika, automatizáció. Mindezek a tantárgyak az agromechatronika részét képezik.

Tehát elmondható, hogy érdeklődnek a diákok az agromechatronika iránt?

Ez egy új szak, és a megnevezése nagyon sejtelmes, de a szülők és diákok is egyre több információt kapnak az új szakról nemcsak a médiának köszönhetően, hanem már a diákok is el tudják mondani tapasztalataikat az új szakkal kapcsolatosan. Ennek is tudható az, hogy az agromechatronika iránt folyamatosan nő az érdeklődés.

Miért döntöttek úgy, hogy bekapcsolódnak a programba?

Iskolánk Mezőgazdasági Műszaki Iskola név alatt alakult meg, és fennállása óta a szepsi középiskolába egész Szlovákiából érkező diákokat képzett ki az agrárszektor számára. Épp a múlt, tehát az iskola történelme és profilja késztetett bennünket arra, hogy az Agrionnal együttműködve elinduljunk a jövő útján, és ezt a modern szakot megnyissuk az agrárszektor digitalizációja számára.

Miért ajánlja a tanulóknak, hogy ezt a szakot válasszák?

Több okból is. Elsősorban azért, mert ahogy már azt említettük, az agrárszektorban nagy hiány mutatkozik a szakképzett munkaerőből a szolgáltatást, diagnosztikát, javítást és a gépek értékesítését illetően. Ez egy modern szak, amely specialistákat képez a számítógépekkel vezérelt gépek kezelésére. Tehát manapság a traktorista fogalma nem azt jelenti, mint 40-50 évvel ezelőtt, a jó szakembert manapság az agrárvállalatok is megfizetik.

Hogyan zajlik a képzés az önök iskolájában?

Az érettségi bizonyítvány mellett a végzős diákok szakmunkás bizonyítványt is kapnak. Már a szakmai gyakorlat idején az iskolánkkal szerződött agrárvállalatoknál is kapnak a diákok munkaajánlatokat, és a tanulmányaik befejezése után náluk vállalhatnak munkát. A diákok egy része esetében odahaza is működik családi vállalkozás, ahol az elsajátított ismeretek jó szolgálatot tesznek. A legjobban teljesítő diákok a főiskolán folytatják tanulmányaikat.

Miért épp az önök iskolájában tanuljanak agromechatronikát a fiatalok?

A legfőbb előnyünk, hogy ez az egyetlen iskola Szlovákiában, ahol magyarul tanulhatja az agromechatronikát a diák. Egész Szlovákiából érkeznek hozzánk a diákok, akiket kényelmesen el tudunk szállásolni az iskola kollégiumában. Lehetőség van iskolánkban a vezetői engedély megszerzésére a személyautóra. Az sem mellékes szempont, hogy a hét két napján az arra szerződött agrárvállalatoknál szerezhetnek szakmai gyakorlatot a diákok, mégpedig a lakóhelyük közelében. Továbbá teljesen ingyenesen biztosítjuk a vezetői engedély megszerzését a traktorra. De sok más egyéb előnyt is tudunk biztosítani, amelyről szívesen tájékoztatjuk személyesen is az érdeklődő szülőket, illetve a diákokat.

Czigler Mónika

(Fizetett tartalom)

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?