Kecskeméten katonai tiszteletadással fogadták a hősi halott katonák földi maradványait

Kecskemét |

<p>A kecskeméti légi bázison katonai tiszteletadással fogadták a kedden Afganisztánban balesetben elhunyt Róth Orsolya posztumusz hadnagy és Dálnoki András posztumusz hadnagy földi maradványait szállító repülőgépet vasárnap.</p>

A MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra vasárnap reggel nem sokkal 9 óra előtt érkezett meg a hamvakat szállító repülőgép Kölnből.

A repülőgép a légi bázis egyik mellék kifutójáról 10.05 órakor gördült a katonai tiszteletadás helyszínére. A két hősi halott hamvait szállító AN 26-os szállítógépet a gyászoló családtagok, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor, a honvédség vezérkari főnöke, valamint a két katona debreceni és afganisztáni bajtársai fogadták.

Az AN 26-os szállítógépről a díszszázad sorfala mellett hozták le bajtársai a nemzetiszínű zászlóval letakart koporsókat, majd egy-egy szállító járműre tették, melyek a fogadás helyszínére gördültek.

A családtagok közül többen zokogtak, amikor a katonák a szállító járművekre rakták a koporsókat.

A Himnusz elhangzása után Hende Csaba honvédelmi miniszter gyászbeszédében hangsúlyozta: szolgálat közben érte a két hősi halált halt katonát a baleset.

"Szolgálat közben, melyet honvédként, a magyar zászló alatt, a nemzet érdekében végeztetek" - mondta a honvédelmi miniszter.
Hende Csaba emlékeztetett arra, hogy a két posztumusz hadnagy sorsa katonasors, mert "mindenki, aki felölti az egyenruhát, nem csak számol vele, de szembe is néz vele", s arra teszi fel egyetlen életét, hogy "tűzön vízen, minden veszélyen át szolgáljon".

"Csatlakoztatok ahhoz a közösséghez, amelyet a haza szolgálatában elesett katonák alkotnak" - fűzte hozzá a honvédelmi tárca vezetője.
Hende Csaba beszédében kiemelte: "Velünk vagytok, velünk lesztek, elkísértek azon az évezredes úton, amelyet a nemzetnek be kell járnia".
"Hadnagy asszony, hadnagy úr Isten veletek. Találkozunk. Az út végén bizonyosan találkozunk" - fejezte be beszédét a miniszter.

Ezután Erkel Ferenc Bánk bán című operájának Hazám, hazám című részlete csendült fel a hangszórókból, majd egy távoli hangárba vitték a két hősi halott koporsóját.

A két katona temetése a család kérésére a nyilvánosság kizárásával történik.

Róth Orsolya és Dálnoki András az afganisztáni hadműveletekben részt vállaló magyar honvédség negyedik és ötödik áldozata. A két elhunyt katonát, miután műveleti területen, feladatvégzés közben veszítették életüket, Hende Csaba honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította.

Dálnoki Andrást teljes katonai tiszteletadással csütörtökön délután helyezik örök nyugalomra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmeggyes temetőjében. Nyírmeggyes hétfőn díszpolgárává avatja Dálnoki Andrást és díszsírhelyet biztosítanak számára.

Róth Orsolyát kedden egy Fejér megyei településen helyezik örök nyugalomra.

A két katona május 17-én szenvedett halálos balesetet az afganisztáni Baglán tartományban: az öt járműből álló magyar katonai konvoj Mazari-Sarifból Puli-Humriba tartott, amikor az egyik mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy MRAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amelynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult. A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt.

A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész és Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét.

A gépjármű sofőrje, egy szakaszvezető életveszélyes, míg egy katona súlyos, de nem életveszélyes, kettő társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett, valamennyiüket hazaszállították, és a budapesti honvédkórházban gyógyítják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?