Hány éves kortól fenyeget a szívbetegség veszélye?

szívbetegség k

Elgondolkodtató adatok derültek ki abból a szlovákiai felmérésből, amely azt próbálta feltérképezni, hány éves kortól érdemes a szív állapotára odafigyelni. Kevesen tudják, hogy a 20–30 éves szlovákiai népesség 47 százaléka egyszerűen figyelmen kívül hagyja azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy a szervezet motorja nem működik tökéletesen. A nők valamivel jobb eredménnyel végeztek, mint a férfiak, akiknek 36 százaléka azt hiszi, elég, ha 40 éves kor után, esetleg később figyel oda jobban a szívére.

„Minél előbb, annál jobb” – ez a jelszó, amit korra való tekintet nélkül mindenkinek meg kellene szívlelnie. A szív- és érrendszer rendszeres ellenőrzésével számos betegség megelőzhető. A megkérdezettek 35 százaléka vélekedik úgy, hogy a szívre csak 30 éves kor után kell odafigyelni, 25 százalék pedig csak 40 éves kortól kezdene vele foglalkozni. A szakemberek véleménye azonban megegyezik abban, hogy szív- és érrendszeri betegség minden korban bárkit sújthat, a betegség korai felismerése tehát döntő fontosságú. A vérnyomás abnormitásainak korai felismerése is megvédhet a súlyos következményektől.

Így bánjunk vele!

A gondoskodásnak rendszeresnek és komplexnek kell lennie. Minden, amit csinálunk, hatással van rá – az étkezéstől az életmódon óat egészen a szív- és érrendszer állapotáig, amit mérésekkel lehet ellenőrizni. A vérnyomást minél gyakrabban kell mérni, legalább félévente. Kiderült, hogy az elmúlt fél évben a szlovákiai lakosság 75 százaléka mérte meg a vérnyomását. A férfiak rosszabban szerepeltek ezen a téren is, 28 százalék egyáltalán nem mérte a vérnyomását, a 30 évesek közül pedig még ennél kevesebben. A vérnyomást rendszeresen kellene mérni, mindig ugyanabban az időben, legjobb reggel. Az otthoni vérnyomásmérés főleg azoknak fontos, akiknek magas a vérnyomásuk, valamilyen szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, de fontos a megelőzés szempontjából is. Ennek alapján képet kaphatunk az egészségi állapotról.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 1,28 milliárd embernek magas a vérnyomása, s ez a betegség nem csak az idősebbeket érinti: a 20–40 évesek közül 8-ból egynek magas a vérnyomása.

Minél előbb derüljön ki a baj

Az egészséges szív felé vezető út első lépése az, hogy megismerjük állapotát. Különösen fontos a komplex szűrővizsgálat, amit EKG teszttel lehet elvégezni. A felmérés felfedte, hogy csak a megkérdezettek 85 százaléka tudatosítja, hogy az EKG teszt időben képes diagnosztizálni a szívzavarokat. Sokan örülnek annak, hogy többfunkciós karórával meg lehet mérni az EKG-t. Így mindig tudhatjuk, milyen a szív állapota, fel lehetne fedni potenciális betegségeit még azelőtt, mielőtt teljesen kifejlődne a betegség.

Ép testben...

Azt talán már nem is kell különösebben hangsúlyozni, hogy bármely betegséget egyszerűbb megelőzni, mint kezelni. Az egészséges életmóddal és a megelőzéssel főleg a szív- és érrendszert lehetne erősíteni, emellett néhány élelmiszer fogyasztása is segíthet, de ügyelni kellene arra, hogy bizonyos mennyiséget ne lépjünk túl. A megkérdezettek 40 százaléka például azt hiszi, hogy a vörösbor jó hatással van a szívre. Tény, hogy sok antioxidánst tartalmaz, ami csökkenti a gyulladást a szervezetben. Ezért sokan azt hiszik, hogy védi a szívet. A dietetológusok szerint legfeljebb hetente kétszer szabadna vörösbort inni.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek bizonyíthatóan segítik a szív működését. Ilyen például a csokoládé. A dietetológusok szerint viszont a tejcsokoládé nem ajánlott, mert kevés benne a szívnek hasznos anyag, de sok benne a cukor. A keserű csokoládé viszont hasznos a szívnek. A megkérdezett nők 36, a férfiak 29 százaléka hasznos, szívbarát élelmiszernek tartja a keserű csokoládét. Tény, hogy kis adagban hasznos, mert csökkenti a vérnyomást, a gyulladást és a koleszterinszintet.

A szívvédő séta és alvás

Naponta legalább 30 percet kellene mozogni, tornázni. A tömegközlekedés helyett gyalogoljon, ez csak önön múlik. Az a fontos, hogy mozogjon. Vannak eszközök, amelyekkel pontosan követheti, hány lépést tett meg, mennyi kalóriát égetett el.

Az egészséges életmódhoz a megfelelő pihenés is hozzátartozik. Speciális eszközökkel az alvás idejét és minőségét is követni lehet, a mély alvástól a szundikálásig.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?