A Renault Megane már csak elektromos, és mi kipróbáltuk!

Megane E-TECH
Pozsony |

Az év egyik legnagyobb meglepetése volt számomra a teljesen új Renault Megane. Tény, hogy a világbemutatóját már tavaly megtartották, mégis eltartott egy ideig, míg a volánja mögé ülhettem, hiszen az első nemzetközi sajtóbemutatóra más elfoglaltság miatt nem tudtam elutazni Spanyolországba. Meg kellett várni a szlovákiai bemutatót tavaly májusban, ahol néhány kilométer erejéig már vezethettem is, és most ősszel már a klasszikus, egyhetes tesztelésre is megkaptam az autót.

A Megane a Renault egyik legismertebb modellje, a nevét még azok is ismerik, akiknek fogalmuk sincs arról, hogyan néz ki. Ezért is okozhat olyan nagy meglepetést mindenkinek, aki meglátja az aktuális generációt. Az új Megane ugyanis az égvilágon semmiben sem hasonlít az elődjéhez. A legnagyobb változás értelemszerűen az, hogy már csak tisztán elektromos meghajtással tudják megvenni. Ugyanis míg a Megane negyedik generációja még belső égésű motorokkal is elérhető, az aktuális ötödik már csak elektromos meghajtású. S míg az elődje hatchback, szedán és kombi kivitelben is elérhető volt, az aktuális már csak modern, mutatós crossover.

A megjelenése tényleg figyelemfelkeltő, ugyanis már jó ideje nem volt olyan tesztautóm, amely miatt szinte naponta megállított valaki az autóba való be- vagy kiszállás közben. Még a korábbi Megane-tulajdonosok sem ismertek rá, s talán ez igazolja a leginkább, hogy a franciáknak valóan sikerült egy teljesen új, minden eddigitől eltérő autót a piacra dobniuk. Az érdeklődők rendszerint arra voltak kíváncsiak, hány kilométert tesz meg egy feltöltésre, milyen sokáig kell tölteni, na és persze arra is, hogy mennyibe kerül. Íme a válaszok, amelyeket az egyhetes tesztelés során szerzett tapasztalataimra alapoztam.

Megane

Egyedi megoldások

A dizájnnal és az utastér kivitelezésével a korábbi tesztekben foglalkoztam, most már csak annyit jegyeznék meg, hogy a többnapos együttlét során is beigazolódott, hogy a hátsó ablak eléggé keskeny, ami ront a kilátáson. Engem személy szerint rendkívül tud zavarni, ha hátrafelé rossz a kilátás, így ezért a Megane tőlem nem kap plusz pontot. Amit viszont külön meg kell dicsérnem, azok az ülések. Rendkívül kényelmesek, és még hosszabb utakon, többórás vezetés után sem fájdult meg a hátam.

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha a sofőr munkatere, a volán túl lenne kombinálva mindenféle gombokkal és vezérlőkarokkal, a gyakorlat viszont azt igazolta, hogy a sok kütyü csak megkönnyíti a sofőr életét. A váltókar is már a volán mögé került, úgy, mint a Mercedesekben, ami nem biztos, hogy mindenkinek megfelel. Néhány nap alatt ezt is meg lehet szokni, és az ember szinte megfeledkezik arról, hogy az autóban valaha klasszikus váltókar is volt. Eleinte viszont előfordulhat, hogy véletlenül az ablaktörlőt kapcsolják be, vagy ha más autóba ülnek át, akkor szintén automatikusan az ablaktörlő váltókarja után fognak nyúlni, mint én, miután a Megane tesztelése után átültem az Enyaqba.

Megane

Gyors és takarékos

Az új Megane E-Tech Electric kétféle teljesítménnyel rendelhető, és az akkumulátoroknak is két különböző kapacitása lehet. A gyengébb Me- gane E-Tech változat 96 kW (130 LE) teljesítménnyel és 40 kWh-s akkumulátorral rendelkezik, míg az erősebb, tesztelt változat teljesítménye 160 kW (220 LE) 90 kWh-s akkuval. A 7,5 másodperces gyorsulás (0-ról 100 km/órára) nem olyan érték, amitől elájulnának, ám az elektromobilban még ez is élvezetes. Többnyire viszont próbáltam spórolni az energiát, így az Eco üzemmódot használtam, amely túlzottan nem vesz el a teljesítményből, és egyúttal kordában tartja az áramfogyasztást.

A rekuperáció négy fokozatából választhatnak, én rendszerint a legerősebbet használtam, ennek köszönhetően az autót tulajdonképpen a (gáz)pedál segítségével tudják vezetni, a fékpedálra nem lesz szükség, hiszen az erőteljes rekuperációnak köszönhetően az autó önállóan és elég intenzíven fékez, visszanyerve az így keletkezett energiát. A Megane E-Tech Electric esetében pedig tényleg érdemes odafigyelni a vezetési stílusra, mert ha ésszel bánnunk a rendelkezésre álló árammal, az autó meglepően jó fogyasztással jutalmaz meg bennünket. Városban 13 kWh alatti átlagot értem el 100 kilométeren, országutakon a fogyasztás 16,5, sztrádán pedig 22,5 kWh környékén állandósult 100 kilométeren. Ennek köszönhetően a töltéssel sem kellett túl sok időt eltöltenem. Az egyhetes vezetés igazolta, hogy városban kényelmesen elérhető a 400 kilométeres hatótávolság egyetlen feltöltésre.

Akkor sem kell pánikba esni, ha kihajtanak a sztrádára, a Megane E-Tech Electric ugyanis egy feltöltésre 130 km/órás tempóban is megtesz legalább 350 kilométert, télen állítólag ez a hatótávolság körülbelül 250 kilométerre csökken. S ha már töltésre kerül sor, nem kell egyórás megállót, inkább 15-20 perces szünetet betervezni. Az 50 kW teljesítménnyel rendelkező gyorstöltőn a Megane-t körülbelül 55 perc alatt tudják feltölteni 20-ról 80 százalékra, ha a töltőn sikerül elérni a 130 kW-os maximális töltési teljesítményt, akkor ez az idő 30 percre csökken. A 7,4 kW teljesítményű fali töltőről a Megane 9 óra 15 perc alatt éri el a teljes feltöltést.

Megane

Konkurenciaképes

A Renault Megane E-Tech jelenleg a piacon kapható legjobb elektromobilok közé tartozik. Az utastér hatalmas minőségbeli előrelépést jelent, már-már a prémiumkategóriás modellekre emlékeztet, s egyértelműen ez a legjobb, amit a Renault jelenleg felkínálhat. Sajnos olyan árkategóriába került, amely nem lesz túl sok ember számára elérhető, hiszen alapban is 43 400 euróba kerül.

Én továbbra is állítom, hogy jelenleg még talán nem a legjobb beruházás az elektromobil vásárlása. Elsősorban a magas árak és a még mindig túl kevés töltőállomás miatt. Még a családi házzal rendelkező személyek is esetében is inkább más alternatív meghajtást választanék, mert hiába tudják olcsóbban tölteni az autót, ha az alapára túl magas. Mindenesetre a franciák megmutatták, hogy felkészültek a jövőre, hogy tudnak minőségi és jól működő elektromobilokat gyártani, ami a Renault számára egészen biztos, hogy jó hír. Nekünk pedig jó hír lehet, hogy még mindig léteznek alternatívák.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?