Hogyan ápoljuk télen bőrünket?

bőr k

A hideg és a fagyos szél nagyon megviseli bőrünket, ugyanakkor az alacsony légnedvesség-tartalom miatt a fűtött helyiségekben is könnyebben kiszárad.

A száraz bőr durva tapintású, enyhén be is repedezhet és érdes. Gyakran társul hozzá feszülő érzés és viszketés, elsősorban fürdés, zuhanyzás vagy kézmosás után.

Nem csak kozmetikai probléma

Ha a panaszok mögött nem áll betegség, a száraz bőr akkor sem csupán kozmetikai problémát jelent: Ugyanis ha a bőr túl száraz, akkor már nem tudja megfelelően ellátni élettani funkcióját. A bőrnek mint legnagyobb szervünknek sok feladata van:

• Védelmi szerepe van bizonyos külső – fizikai, kémiai, mechanikai – hatásokkal szemben, beleértve az UV-sugárzást is. Maga a bőr viszont védtelen az UV-sugarakkal szemben, ezért ne feledkezzünk meg gondoskodni a megfelelő védelméről!

• Szerepe van a testhőmérséklet szabályozásában a bőr alatt futó aprócska vérerek kitágulása és összeszűkülése által, valamint a verejtékkel történő párologtatás révén.

• Szabályozza a vízháztartást (verejtékezés).

• Bőrünk egyben érzékszerv is, hő, tapintási és fájdalomingereket érzékel.

• Ráadásul még a nonverbális kommunikációban is szerepe van (pl.: elpirulás, elsápadás).

A bőr télen gyorsabban kiszárad, mint nyáron.

A bőrünkben lévő sok-sok faggyúmirigy által termelt lipidek természetes zsíros réteget képeznek bőrünkön, ami védi a kiszáradástól és amitől sima marad. A faggyútermelés mértékétől függ, hogy a bőr zsíros, száraz vagy normál.Ha a hőmérséklet 8 ̊C alá süllyed, a faggyútermelés mértéke csökken és a bőr természetes védőrétege vékonyabb lesz. Minél hidegebb van, a faggyúmirigyek annál kevesebb zsírt termelnek, sőt, extrém hidegben teljesen le is állhat a faggyútermelés.

Ráadásul a fűtött helyiségek száraz levegője és a csekély páratartalmú hideg levegő gyorsan elvonja a nedvességet a bőrfelszínről. A már eleve száraz és érzékeny bőr emiatt érdessé, repedezetté és a szokottnál halványabbá válik.

Mit tehetünk?

Télen különösen fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítson bőre védelmére a kiszáradással és a váltakozó hőmérsékleti hatásokkal szemben.

Mindenekelőtt akkor, ha a hőmérséklet 8 ̊C-ra vagy az alá csökken, tanácsos zsíros krémet használni.

Hatékonyak lehetnek

• a víz az olajban bázisú zsíros krémek,

• a kozmetikai olajok

• vagy az olaj a vízben bázisú lipidtartalmú krémek.

Olyan terméket válasszon, ami nem tartalmaz sem alkoholt, sem illatanyagot, sem parabént, mivel ezek az anyagok kiszáríthatják a bőrt, illetve allergiás reakciót válthatnak ki.

Ezek helyett válasszon olyan termékeket bőre ápolására, amelyek bizonyos védő összetevőket is tartalmaznak, mint például:

• dexpanthenolt,

• allantoint

• húgysavat (urea).

Amikor odakint hideg és rossz idő van, sokan szívesen vesznek hosszú, meleg (hab)fürdőket, aminek valóban lazító hatása van, de mivel nedvességet vonhat el a bőrtől, arra ügyeljen, hogy a fürdővíz ne legyen forró (a vízhőmérséklet ne legyen több 37 ̊C-nál!), és a fürdőzés ne tartson túl soká!

Fürdés és mosakodás után ne dörzsölje a bőrét, hanem finoman itassa fel róla a vizet a törülközővel! Fürdés és kézmosás után használjon testápolót, láb-, illetve kézkrémet! Télen kerülje az arcradírozást és a peelinget! Védje arcbőrét is a kiszáradástól megfelelő krémek alkalmazásával, használjon ajakírt is!

(webbeteg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?