SOROZATDARÁLÓ: Öreg férfiak, régi titkok

Jeff Bridges

Jeff Bridges négyévnyi szünet után tér vissza egy hétrészes sorozattal, A nagy öreggel, hogy megmutassa: hetven fölött is van ereje akciózni és szerelembe esni.

A nagy Lebowski és A félszemű csillaga nem jókedvében tartott hosszú pihenőt, esze ágában sem volt nyugdíjba menni. Rákos lett, a kezelései közepette a Covidot is elkapta, és saját bevallása szerint nem sok híja volt, hogy az életét veszítse. A fenti események erősen hatottak A nagy öreg című sorozat forgatására is, amit először a pandémia kitörése miatt kellett leállítani, később a főszereplő egészségi állapota miatt kellett tovább halasztani. Ennyi gond után végül kész csoda, hogy elkészült a Thomas Perry regényéből készült sorozat, ami az Egyesült Államokban már a nyár elején bemutatkozott, nálunk pedig októberben kerül fel a Disney+ kínálatába.

Az alkotóknak sokat kellett várniuk arra, hogy 72 éves főszereplőjük folytatni tudja, mivel Dan Chase szerepe fizikailag is jó erőnlétet kíván a számos akciójelenet miatt. Persze ettől A nagy öreg nem lesz az új Elrabolva: a sorozat készítői azért figyelembe vették, hogy főhősük nem egy mai csirke, az akciójelenetek közben végig éreztetik, hogy emberünk majd’ belepusztul a bunyókba, és talán pont a kor miatti nehézkesség az, ami igazán érdekessé, egyedivé teszi a széria akciószcénáit.

A nagy öreg egyébként a műfaj klasszikus elemeit használó nagyszabású kémtörténet, ami egyszerre két idősíkon játszódik. A régmúltban a még fiatal és daliás CIA-s, Dan Chase (itt még Bill Heck játssza a karaktert) a Közel-Keleten segít egy amerikai szövetségest a hatalomra jutásban és a szovjetek elleni küzdelemben, miközben beleszeret annak feleségébe. Évtizedekkel később Chase-zel (immár Jeff Bridges megformálásában) már megözvegyült, magányos öregemberként találkozhatunk, akiről kiderül, hogy anno megszöktette a közel-keleti hadúr asszonyát, és együtt, álnéven és titokban új életet kezdtek az Egyesült Államokban. Emberünk azonban lebukik, és nemcsak a hadúr, hanem egykori CIA-s társa is üldözőbe veszi.

A kontinenseken és évtizedeken átívelő történet kellően kalandos és izgalmas ahhoz, hogy lekösse a figyelmünket, nagy érzelmek és nagy árulások tanúi lehetünk, mindenki teli van titkokkal, ráadásul, mivel kémek között járunk, senki nem bízhat igazán senkiben. A sorozat hangulata meglepően melankolikus, ami illik hozzá, hiszen lényegében egy idős embert látunk, aki szembenéz az eddigi életével, a tetteivel és az örökségével, ráadásul az élet az utolsó pillanatban egy új lehetőséget is ad neki egy új szerelem formájában. A széria Jeff Bridges jutalomjátéka, aki lubickol a főszerepben: ezúttal nem annyira a tőle megszokott, überlaza figurát kell adnia, és a változás jól áll neki. A hetedik résszel kissé hirtelen és váratlanul ér véget a történet, de szerencsére nem marad annyiban, hiszen már berendelték belőle a második évadot. Remélhetőleg annak a leforgatása nem tart ilyen sokáig, és problémamentes lesz.


Tóth Csaba

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?