Hogyan ismerjük fel a laktózintoleranciát?

laktózintolerancia

A laktóz a tejben és a tejtermékekben található, melyet normális esetben a laktázenzim alakít át glükózzá, galaktózzá. Ezen enzim hiányában az emésztés során a tejcukor nem bomlik le egyszerűbb formáira, így puffadás, alhasi fájdalom, hasmenés, gázképződés, gyomorfájás, hányinger jelentkezhet.

Típusai

• elsődleges (örökletes, újszülöttkori) laktázhiány: ilyen esetben a tünetek már újszülött korban, az anyatejes táplálás során jelentkeznek. Maga a betegség kisgyermekkor után kezdődik, ugyanis folyamatosan csökken a laktázszint a szervezetben az egyre kevesebb tejfogyasztás miatt.

• másodlagos (szerzett) laktázhiány: a tejcukor érzékenység ezen formáját szerezhetjük antibiotikumos kezeléssel, fertőzéssel, (pl. gyomor-bélhurut), kemoterápiával vagy társulhat akár a lisztérzékenységhez is.

Tünetei

Az alábbi tünetek jelenhetnek meg a tejtermék fogyasztását követő 1 órán belül: puffadás, alhasi fájdalom, hasmenés, gázképződés, gyomorfájás, hányinger. Leggyakrabban kilégzéses tesztet végeznek a betegség kimutatására, melynél a hidrogén mennyiségének kilégzését figyelik – ha az elfogyasztott laktózt tartalmazó tesztital után emelkedik a kilélegzett hidrogén szintje, laktózintoleranciáról beszélhetünk. Kisbabáknál és kommunikációra képtelen betegeknél alkalmas lehet a székletvizsgálat is.

Szájból nyálkahártya mintavétellel is végezhet a genetikai laktózintolerancia tesztje, ezzel a legfontosabb tény állapítható meg – primer vagy szekunder laktózintolerancia áll-e fenn. Ezt azért nagyon fontos tudni, mert míg a szekunder tejcukor-érzékenység gyógyítható, addig a primer nem (mert az veleszületett).

Kezelési lehetőségei

• Újszülött korban lehetséges a laktázkezelés, amikor gyomorszondán keresztül az anyatejjel együtt viszik be a laktáz enzimet a gyermek tápcsatornájába.

• Fontos a tejcukor kerülése, azonban vannak bizonyos betegek, akiknél úgynevezett laktóz tűréshatár állapítható meg, amelyről érdemes a szakorvossal egyeztetni.

• Laktázenzim szedése is biztosíthatja a tünetmentességet, ezt a tejtermékkel együtt kell fogyasztani, így enyhülhet az étrendi megszorítás.

Fontos a megfelelő étrend

Nagyon fontos a szervezet számára szükséges vitaminok pótlása (kalcium, B2-vitamin, folsav, cink stb.). Ha teljesen kizárjuk a tejtermékeket az étrendünkből, akár nagyobb kárt is okozhatunk, ugyanis komoly kalcium- és D-vitamin-hiány alakulhat ki.

(doktorgo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?