Sztárok életmódja – Idő előtt félbeszakadt karrier

Jiří Tlustý

A 446. mérkőzés felborította az életét. A cseh jégkorongsport nagy tehetsége, a válogatott Jiří Tlustý kilencedik idényét töltötte az NHL-ben, ereje teljében érezte magát, még legrosszabb álmában sem jutott eszébe, hogy ez a nap pályafutásának végét jelenti, 28 éves korában. A Carolina színeiben gólt lőtt a Bostonnak, de utána megsérült a csuklója, amit több műtét sem tudott rendbe hozni.

Jiří Tlustý a legendás Jaromír Jágrhoz hasonlóan vidéki srác, a szülei farmján nőtt fel. Anyukája, aki igazgatóhelyettes volt a falusi iskolában, 1994 novemberében elvitte egy hokimeccsre. Először tiltakozott, de később megszerette ezt a sportot. A Kladno felfigyelt rá, 17 évesen ligameccset játszott a felnőtt csapatban, egy évre rá tagja volt a vb-bronzérmes junior válogatottnak. A tengerentúlon négy klubban játszott, megszokta a kőkemény párharcokat, amelyek során többször is megsérült. Bár néhányszor műtőasztalra került, mindig visszatért a jégre. Huszonnyolc éves volt, amikor egy pillanat alatt megváltozott az élete: az ellenfél játékosával ütközve végzetesen megsérült. Ezt akkor nem sejtette, a kispadon fizioterapeuták próbálták helyretenni a csuklóját, jegelték, de a fájdalom egyre elviselhetetlenebb lett, hiába próbálta kezébe fogni a hokibotot, képtelen volt megtartani. A meccset nem fejezhette be. A legjobb szakemberek kezelték, de ők sem sejtették, mennyire súlyos a helyzet. Szerencsére Jirka sem... Később derült ki, mi is történt valójában.

A kéztőt alkotó nyolc apró csontocskát ínszalagok rögzítik egymáshoz, ezek szakadtak el. A szalagsérülés nehezen gyógyul, a gyenge vérellátás miatt a regeneráció lassú, erős fájdalommal jár, az érintett végtagot nem lehet mozgatni, vagy csak korlátozottan. Jirka szülei a tévéből értesültek az esetről, de megnyugtatta őket, hogy minden rendben lesz. Akkor még ő is hitt benne. Két műtét következett, az első során rekonstruálták a csuklót, hogy tudja mozgatni a kezét. Ez általában sikerül, de nem annyira, hogy el tudja viselni azt a terhelést, amire egy NHL-játékosnak szüksége van. Ez történt esetében is: csuklója mozgáskorlátozott lett, de Jirka még akkor is remélte, hogy rehabilitációval ez is rendeződik. Az erőnléte zseniális volt, a fizikai teszteken helyt állt, de a csuklója állandóan fájt. Egy este a klub vezetése közölte vele, hogy a csuklója sose lesz teljesen rendben, nem lesz képes arra, hogy a kívánt szinten hokizzon.

Nem akarta elfogadni az NHL orvosainak döntését, vissza akart térni a jégre. Két hónappal azután, hogy búcsút mondott az NHL-nek, Finnországban kapott lehetőséget, de rövidesen rá kellett döbbennie, hogy nem megy! Még két évig próbálkozott, aztán 2018-ban elfogadta, hogy a döntés végleges...

(urbán)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?