Jóváhagyták a telekcserét Párkányban

A képviselő-testület megszavazta a telekcserét az állami útkezelőséggel
Párkány |

A képviselő-testület a rendkívüli ülésén megszavazta a telekcserét az állami útkezelőséggel, az önkormányzat részéről tehát nincs akadálya annak, hogy kerékpárút épülhessen a városon keresztül.

A párkányi képviselő-testület legutóbbi, rendkívüli ülésén megszavazta, hogy a város telkeket és telekrészeket cseréljen el az állami útkezelőséggel, a döntéssel pedig az önkormányzat részéről elhárult az akadálya annak, hogy Párkányon keresztül a jövőben kiépülhessen az a kerékpárút, amely a Karva-Párkány és a Párkány-Helemba bicikliutat köti majd össze. A város az új Nánai út és a körforgalom alatti telkekért cserébe kapja meg az útkezelőségtől a Gyári út melletti telkeket. Mint arról legutóbb beszámoltunk, a telekcserék ügye a rendes ülésen azon bukott el, hogy az MKP frakciójának többsége attól tartott, ha az új körforgalmat átadják az útkezelőségnek, akkor oda az állam bármikor olyan szobrot telepíthet, mint a komáromi Cirill és Metód-szoborcsoport, esetleg olyat, mint a Duna-korzó melletti Štúr-szobor.

Rossz a példa

A mostani ülésen Sipos István, a városháza vagyonjogi osztályának vezetője közölte, a polgármesterrel és a fejlesztési részleg vezetőjével együtt tárgyaltak az állami útkezelőség igazgatójával, aki nem egyezett bele abba, hogy a körforgalom közepe Párkány tulajdonában maradjon. Egyrészt azért, mert az új körforgalom középpontja a Nánai úttal együtt az uniós, vissza nem térítendő támogatásból megvalósult felújítás szerves része, másrészt pedig azért sem, mert a képviselők által felhozott komáromi példa Párkány esetében nem igaz. Ugyanis Komáromban annak ellenére épült Cirill és Metód - szoborcsoport a körforgalomba, hogy az alatta lévő telek máig Komárom tulajdonában van. Az útkezelő vállalat igazgatója azt is tudatta, cégének nincs kifogása az ellen, ha az új körforgalom közepét Párkány parkosítja, vagy oda a város jelképeit helyezi el. A képviselő-testület ezek után jóváhagyta a telekcserét.

Belső felújításra pályáznak

A rendkívüli ülésen a képviselő-testület jóváhagyta, hogy a párkányi művelődési központ az IROP program keretében épületének belső felújítására pályázhasson a kulturális tárcánál. Ennek értelmében a kultúrház 210 ezer euróra pályázik a minisztériumnál a toalettek felújítására és korszerűsítésére, különös tekintettel a Covid-járvány hatásaira. Azaz, vadonatúj, érintésmentes, automatikusan tisztuló mosdókat, piszoárokat, toaletteket, szappanadagolókat szerelnének be, egyáltalán, a XXI. század higiéniai követelményeinek megfelelő szociális helyiségeket alakítanának ki, a közönség és a fellépők számára is. Továbbá felújítanák a színpad burkolatát, a szufittákat, a függönyt, korszerűsítenék a fény- és hangtechnikát, új klímaberendezést is telepítenének. A testület a 10 ezer eurós önrészt is jóváhagyta, a pályázatot november közepén kell beadni. Az ülésen Szórád György, az Enerbyt városi vállalat igazgatója arról számolt be, hogy a rendkívül magas és instabil világpiaci árak, az energiaválság és az állami szabályzás kései lépései miatt a vállalat jövőre csak drágábban fogja tudni biztosítani a távhőszolgáltatást. Most azon dolgoznak, hogy a kedvezőtlen tényezőket minél jobban kiküszöbölhessék és a lakosság mindebből lehetőleg minél kevesebbet érezzen meg. Az igazgató hozzátette: a távhőszolgáltatás Párkányban az idei fűtési szezonra biztosított. A rendkívüli ülésen a képviselő-testület megszavazta a Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola és az Ady Endre Alapiskola iskolatanácsának, valamint a Vadas fürdő felügyelő tanácsának tagjait is. Párkány jövő évi költségvetése kapcsán elhangzott, hogy 2022-ben nem számolnak a helyi adók és a hulladékelhordási díj emelkedésével.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?