Össztűz Ficóra

Az Aktuality.sk által megszerzett felvéelen Robert Fico, Miroslav Bödör és az ülő Para ügyvéd látható.

Csak idő kérdése, mikor kopogtatnak a NAKA emberei a Smer elnökénél – jelentette ki a minap Andrej Kiska. Az elmúlt napok eseményei alapján úgy vélhetjük, a volt államfő nem téved, és már nagyon közel van ez a nap.

Kiszivárogtak ugyanis olyan videófelvételek, amelyeken az exkormányfő elsősorban Marek Parával – Marián Kočner védőügyvédjével –, továbbá a vizsgálati fogságban levő Norbert Bödör apjával a fogva tartott cinkostársaik helyzetéről beszélget. Fico a beszélgetés közben megemlíti azt is, hogy amíg szabadságon volt, az irodájából elloptak 50 ezer eurót, meg értékes aranyérméket, ám erről máig nem értesítette a rendőrséget. Persze megkérdezték volna tőle, honnan a pénz, ha a vagyonbevallása alapján mindössze 40 ezer eurót keresett az egész tavalyi évben. Ráadásul az is kiderült, hogy idén nyáron ő is elkapta a vírust. Sokan pedig arra kapták fel a fejüket, amikor a jelenleg magánzárkában levő volt országos rendőrfőkapitány fia, Pavol Gašpar a beszélgetés során közli: ha az apját elítélik, akkor Daniel Lipšic speciális ügyészt elteszik láb alól. Több szakértő szerint ilyen kijelentés miatt már büntetőjogi felelősségre vonás is elképzelhető.
Az eddig nyilvánosságra került felvételeken további, egyértelmű bűncselekményre utaló tényt a tárgyilagos elemzők egyelőre nem találtak. Legfeljebb újra megbizonyosodhattunk a Smer és a bűnüldözés, valamint az igazságszolgáltatás közötti, ma is élő összefonódásokról, amelyet Hamran István megbízott rendőrfőnök nagy erőfeszítései ellenére sem tudott még felszámolni. 
Ám nem kevés kérdőjelet vetnek fel maguk a felvételek is. A hivatalos rendőrségi közlemény szerint a Lévához közeli vadászházban bírósági engedéllyel, orvvadászok leleplezésére szereltek fel kamerákat. A környékbeliek – és nyilván a nyomozók is – jól tudták, hogy az épület Bödörék tulajdona. A kamerák állítólag júliustól szeptemberig működtek. Ezalatt egyetlen vadorzó sem fordult meg ott, Ficóék viszont többször is ott darvadoztak. Jogosan kérdezhetjük, vajon a rendőrség kért és kapott-e engedélyt az ellenzéki politikus és embereinek a lehallgatására, miután felbukkantak a helyszínen.
Ugyanilyen fogas kérdés – amire már Maroš Žilinka főügyész is hivatalosan keresi a választ – az is, hogy kik szivárogtatták ki a titkos felvételek egy részét, és milyen szándék vezérelte őket e törvénysértő cselekedetben. Kétféle magyarázatot tartanak a legtöbben elképzelhetőnek. Az egyik feltevés szerint a videókat azoknak a politikusoknak a sugallatára tették közzé, akik a Fico regnálása idején eurómilliárdokat elsíboló, a Smer holdudvarába tartozó oligarchák teljes leleplezésére és megbüntetésére törekednek. Ami például Igor Matovič legnagyobb célja. Ők állítólag a kiszivárogtatásával a Smer elnökét igyekeztek végképp lejáratni, egyszersmind megfelelő légkört teremteni és a közvéleményben kellő támogatást szerezni a következő lépéshez. Vagyis a Smer elnöke parlamenti képviselői mentelmi jogának felfüggesztéséhez, hogy a NAKA emberei kopogtathassanak az ajtaján. Akadnak viszont, akik ennek éppen ellenkezőjét állítják. Szerintük a titkos anyagokat azért tették közzé, hogy ezzel is bizonyítsák a rendőrség alkotmánysértő ügyködését, mely során ellenzéki politikusokat figyel meg és hallgat le. Ami, sajnos, egyáltalán nem új jelenség nálunk sem, hiszen Mečiar garázdálkodása óta minden szlovák kormány legalábbis szemet hunyt az ilyesfajta szimatolás fölött. Törvényes felelősségre vonás nélkül.
Egyáltalán nem biztos, hogy most másképp lesz, vagyis kétséges, hogy a legújabb lehallgatásokkal kapcsolatos kérdésekre valamikor hiteles választ kapunk. Egyelőre arról bizonyosodhattunk meg, hogy Szlovákia aligha nevezhető jogállamnak. Mert valódi demokráciában felkutatják és megbüntetik a kiszivárogtatókat (is).
A slamasztikába keveredett politikus, ez esetben Robert Fico pedig azonnal távozna a közéletből.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?