Előbb a parkolási problémákat kellene megoldani, azután lehetne a díjakról beszélni

Előbb a parkolási problémákat kellene megoldani, azután lehetne a díjakról beszélni

Amint arról beszámoltunk, közvéleménykutatást terveznek Győrben a parkolási rendszerről. Dézsi Csaba András polgármester ezt Facebook-oldalán is megosztotta. Sokan szóltak hozzá.

A közgyűlésen bejelentettem, hogy hamarosan hivatalos közvéleménykutatást végzünk Győrben a parkolási renddel és a parkolási díjakkal kapcsolatban. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő úrral tárgyaltam és egyetértünk abban, hogy ebben a kérdésben a változtatások bevezetése előtt kérdezzük meg a győriek véleményét. Szívügyünk Győr” – írta a polgármester.

A bejegyzéshez sokan fűztek kommentárt. A hozzászólásokból állítottunk össze egy csokrot, szerkesztve, moderálva. Több megfontolandó javaslat is szerepel bennük.

Szabolcs: Azért, mert elvették a pénzt az önkormányzatoktól, nem biztos, hogy az embereken kell behajtani.

D. Cs. A.: Egy évig ingyenes volt a parkolás mindenhol. Ennek az lett az eredménye, hogy sehol nem lehetett megállni.

Péter: Azért, mert felemelik a 200 Ft-os körzetben is 25.000-re, attól lesz? Illetve, ha ez után sem lehet parkolni, akkor utána visszacsökkentik?

Bianka: Ez nem igaz, a Bisinger sétányon nem parkolhattam albérlőként, mert nem jelenthettem be magam, így minden nap parkolóházba kellett parkolnom ahelyett, hogy a lakás előtt állhattam volna az üres parkolókban (kijárási tilalom alatt).

István: Kérjen pénzt a főnökétől Polgármester úr! Ők mondták, hogy legyen ingyenes, nem a győriek kérték.

István: Mit várnak, hogy mi lesz az emberek válasza....

D. Cs. A.: Nem tudom, hogy mi lesz az emberek válasza. Azért kérdezem meg. Aztán kiderül.

Mária: Győri nemzeti konzultáció... Én már döntöttem, de dönthettek ti is... Mi a kérdés? Akarnak-e az emberek Győrben többszörös árat fizetni a parkolásért? Mint a nagy konzultációban, a kétszázezres kérdés: akar-e Ön kétszázezer forintos minimálbért?

István: Személy szerint én támogatom a fizetős parkolást, mert az mindig a helyi lakosokat védi. Az árakon lehet vitázni. Kinek mi a sok. Amikor egy albérlet mellé havi tízezerért adnak parkolót, addig egy éves parkolásért húszezer nem sok.

Andi: Feltéve, ha a 20.000 forintos parkolás mellett is kóvályogni kell fél órát az embernek a lakása körül, mert nincs hely. Ja de van egy utcával arrébb, ahol már másik díjzóna van, és cseszheti a bérletét, mert ugyanúgy megbüntetik.

Zanett: Tényleg? Tudja Ön, kedves István, hogy mennyibe fáj a pórnépnek egy albérlet, ami nem a Bán Aladár utcában van, hanem egy picikét kulturáltabb övezetben? Válaszát kétlem. Mindemellett, éves szinten 20 ezer forint igenis sok, hiszen nem mindenki keres havi fél milliót, arról nem is beszélve, hogy egy kisgyerekes család – aki nem él a drága jó CSOK lehetőségeivel – ennyi pénzből a gyermekét eteti. Sok „kicsi” sokra megy.

Csabáné: 40 éve van autó a családban, és akkor volt parkolóhely nem is kevés. Kb. 30 éve kezdődőt, hogy sok család hála isten megtehette, hogy autója legyen. Ma meg már oda jutottunk, sok családnál nem luxus az 1-2 autó, hanem munkaeszköz. Ez a fejlődés! Egyedül vagyok és özvegy. Az autó rám maradt, hála isten, amire szükségem van. Unokák rendezésére, hiszen nagyiknak ez is dolguk segíteni a fiataloknak. Bevásárolni, orvoshoz menni, és folytathatnám. Tehát egyedül vagyunk igaz, de gyerekek és unokák vannak, akikért boldog nagyszülők vagyunk. De a nyugdíjunk is 1 főre szól. Ja, az özvegyit, amiért a férjünk megdolgozott, azt is kiskanállal mérte ez a kormány. Tehát ne akarják azt, hogy amiért valaha keményen megdolgoztunk, attól elváljunk, mert teljesen lehetetlenné tesznek minket. Hiszen a gyerekeim fizetnek kemény parkol díjat, ha meglátogatnak hétközben, még akkor is, ha bevásárlást csinálják meg helyettem, ha beteg vagyok, mert az árut fel kell hoznia hozzám. Tehát van mit felróni önök felé. Arról nem is beszélve, hogy sokszor a saját kocsimmal 1 órát keringek mire találok helyet és a lakásomtól 5 percre. Ha csak retikül van nálam nem is gond, de egy nagy bevásárláskor 74 évesen 15-25 kg-ot nem semmi cipelni. Tehát van min elgondolkodniuk Önöknek. A 25 000 forintot mire is kérik?

István: Na akkor ide figyelj! Egy, becsületes munkával dolgozom, két ember helyett is. Mellette nevelem a fiaimat és a háztartást egyedül csinálom. Nem rinyálok. Boldog, boldogtalan autót vesz, szakadt roncsokkal van teli az út. Akinek van autója az azt tartsa karban, tudja tankolni és tudjon a parkolásért fizetni. Éves szinten. 15 ezerről beszélünk, és ezért állnak itt belém? Magyarnak minden ingyen kellene....

Tamás: Szerintem, mint ezt már több helyen is kifejtettem, nem az árral van első sorban gond. A gond az, hogy akármekkora összegért csak lehetőséget kapok a parkolásra. Ami a második autó esetében már látható összeg. Szerintem úgy korrekt, ha közvetlen szolgáltatást kapok a befizetett összeg után. Kérdezem én, miért nem névre és címre szólóan adják ki? Mondjuk este 6 után már csak az utcában lakók használhatnák a parkolót. Illetve normális árakkal, akár az egész városra ki lehetne terjeszteni. Ne csak a belvárosban élőket sarcolják. A sok kicsi elv itt is működhet....

Beatrix: A Kodályon van kb. 2000 lakás pár száz parkolóhelyre, szóval hiába fizetsz a bérletért, nem tudsz parkolni! A szép parkolólemez csak annyit fog érni, mint sebre a puszi! Sajnos!

Tamás: A nincs hely, az egész belvárosra jellemző. Én sem tudok pénzért sem parkolni legalább az utcában. Akkor több parkolóházat, mélygarázst kell létesíteni ott is. Figyelembe véve a lakók számát, illetve előzetes igényfelméréssel, hogy ki akarna fix helyet bérelni, vásárolni. Ebben a században már csak meg lehetne oldani, ha igazán akarná a vezetés.

Beatrix: Nem korlátoznám csak a lakókra. De azt meg lehetne tenni, hogy az ingyenes parkolást eltörlik 18-8 óra között és csak a bérletesek állhatnak meg. Sajnos a közvélemény se tud megoldást, legalábbis olyat nem, ami senkinek nem fáj!

Zsófi: Azért remélem nem csak a győri lakosok véleménye számít. Nem győri lakosként megveszem a 2. övezetbe a parkolóbérletet minden negyedévben, mert nem tudok máshol parkolni. Ez után is szeretném megvenni, de nem dupla áron. Tudom létezik busz, vonat... De nem szeretnék napi 2 órát utazással/várakozással tölteni a 30 perc helyett. A lakossági bérletek valóban nagyon olcsók most, de a lakcímmel nem rendelkezők elég horror árat fizetnek így is...

Andi: „A lakossági bérletek valóban olcsók”, főleg akkor, ha fizeted, de minek? Pár utcával arrébb meg tudsz állni jobb esetben 2 gyerekkel, 2 szatyorral más övezetben, és csak remélni tudod, hogy még felérsz lepakolni, eláll valaki és tudsz közelebb parkolni vagy megbüntetnek. Nekem speciel nincs kedvem az okmányirodához állni, mikor a Rákóczin lakunk és onnan gyalogolni. Aki a csarnoknál lakik se a Plázánál szeretne parkolni.

Zsófi: tudom, de sajnos nem hiszem, hogy meg lehet oldani azt, hogy fix helye legyen az ottlakóknak. Bár sose lehet tudni... Katasztrófa különben a parkolás. Én dolgozni járok autóval, mert napi 2 órámat venne el a tömegközlekedés. Napi 9 óra munka után, felpakolva, hidegben, melegben, esőben nem szeretnék közlekedni. Töröljék el az ingyenes parkolást 18-8 óra között, aztán lesz hely.

Andi: Akkor lehet a dolgozónak lesz hely, de nálunk pl. úgy változott pozitívan a parkolásunk, hogy 1 óra időtartamra korlátozták a parkolást. Sokan leparkoltak pár órára a Széchenyi térhez közel, mert épp ebédelni vagy sétálgatni akartak, és a férjem 12 óra munka után 3 utcával arrébb tudott megállni, mert nem volt hely. Ha megyünk esetleg a nagyszülőkhöz hétvégén, sokszor én kiszállok a ház előtt a gyerekekkel, hogy ne kelljen keringeni.

László: Óradíjak emelés és az idő változtatás nem rossz ötlet. De ennyire drasztikusan emelni az éves díjat a zónákban lakó embereknek az durva, pl lehet az eddig díj max. duplája. Azzal nincs gond szerintem mindenki elfogadhatónak tartja.

Zsuzsanna: Előbb a parkolási problémákat kellene megoldani, azután lehetne a díjakról beszélni szerintem. Kodály elején a parkolóban évek óta nem mozduló autó (talán nem is él már gazdája), órákig tartó parkolóhely vadászat, napi szintű figyelmeztetés, büntetés.

Péter: Kedves Polgármester úr! Szent Imre út. A rendőrség, az iskola, a vásárcsarnok, és a nyugdíjintézet miatt itt lakóként eleve lehetetlen a parkolás. A belvárosból költöztünk ide és ott is volt bérlet, ellenben parkolni alig lehetett, de kifizettük mert ahogy ön mondaná irreálisan olcsó volt. Nos, ennyi pénzért viszont, mint egy szolgáltatást elvárná az ember, hogy fixen kapjon is valamit érte. Nagycsaládosok vagyunk, 4 gyermek, 2 felnőtt és hogy munkától függetlenül tudjunk jönni-menni, két autó kell, a tömegközlekedést esélytelen igénybe vennünk. És ez csak egy példa, egy család. Ha a céges autó kivétel, papír bemutatással, és nem lakásra, hanem autóra lehet vásárolni a bérleteket, majdnem, hogy semmit nem ér az intézkedés, csak a pénz folyik be, de hely nem lesz több. Csak remélni tudjuk mi is, hogy ezt nem vagy nem ilyen módon, hű bele Balázs módjára vezetik be.

Norbert: Nem kell feleslegesen szórni a pénzt! Elég, ha csak az adyvárosiakat kérdezi meg, ők az ügy érintettjeit! „Kibicnek semmi se drága!”

Ferenc: Mi a célja a parkolási díj bevezetésének? A közintézmények elől lassan eltűnik minden ingyenes parkolás. A kórházról nem is beszélve! Pofátlanság! Annak idején, mikor épültek a városrészek nyilván három családra jutott egy autó (jó esetben). Ma már egy családra jut három. Attól, hogy fizetni kell érte, nem lesz kevesebb az autó. A meglévő rossz parkolási rendszeren nem javít, csak az önkormányzat kasszáján. Lassan már sehol nem lehet megállni. Elhiszem, hogy a belvárost mentesíteni kellene, de valamit valamiért. Gondoskodni kéne ingyenes parkolásról. Mindent nem lehet elvenni, mert az gyűlölethez vezet! Nem attól leszek jó szülő, hogy elveszem a gyerek összes játékát, csak azért, hogy rend legyen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?