Bizonytalan vizeken a világgazdaság

TASR/AP

A gazdasági híreket olvasva talán nem úgy tűnik, de a világgazdaság továbbra is jó formában van. Ezt állítják legalábbis a Nemzetközi Valutaalap elemzői, akik szerint a világgazdaság növekedése ebben az évben minden ellenszél ellenére is eléri az 5,9 százalékot.

Ez csak leheletnyivel kevesebb, mint a júliusban jósolt 6 százalék, ami azt jelenti, hogy a világgazdaság kilátásai az elmúlt negyedévben nem romlottak számottevően. De ez még korántsem jelenti azt, hogy minden rendben. Ellenkezőleg: az IMF előrejelzésének legfontosabb szava a bizonytalanság. A világgazdaság résztvevői egyre bizonytalanabb vizeken eveznek, és az óvatos optimizmus gyorsan pesszimizmusba csaphat át.

A legfontosabb bizonytalansági tényező továbbra is a globális koronavírus-járvány. A világ lakosságának több mint egy harmada ugyan már teljesen be van oltva, de továbbra is hatalmas különbségek vannak az átoltottságban. Míg a fejlett országokban a lakosság csaknem 60 százaléka már teljesen védett, az alacsony jövedelmű országokban az átoltottság alig haladja meg az 5 százalékot. A legszegényebb országoknak nincs elég pénzük a szükséges vakcinamennyiség beszerzésére, ezért a fejlett országok feladata, hogy ebben a lehető legnagyobb mértékben segítsék őket. Az alacsony átoltottságú országokból ugyanis bármikor érkezhet egy új mutáció, amely ellen a jelenleg létező vakcinák nem lesznek hatékonyak.

Talán még komolyabb aggodalomra adnak okot a globális ellátási láncokban mutatkozó fennakadások, melyek jelentősen hozzájárulnak az inflációhoz. Úgy tűnik, mindenből hiány van, legyen szó csipről, földgázról, konténerről, műtrágyáról vagy karácsonyi ajándékokról. A globális ellátási láncok gondjai várhatóan a jövő év első felében enyhülnek, de kérdés, hogy az addig fennálló piaci feszültség milyen mértékben járul hozzá a tartós inflációs várakozások kialakulásához. A legfontosabb központi bankok szerint a magasabb infláció csak átmeneti állapot, és a jövő évben fokozatosan visszaáll az általuk elvárt szintre. Az energiahordozók tartósan magasabb ára azonban sok termék és szolgáltatás árát növelheti, és ez hosszú ideig fenntarthatja a magasabb inflációt.

Vannak olyan közgazdászok, akik borúlátóbbak: a magas infláció és alacsony gazdasági növekedés együttállásától tartanak. A tartósan magas infláció ugyanis kamatemelésre késztetné a központi bankokat, ez pedig lassíthatja a globális gazdasági növekedést, vagy teljesen le is állíthatja. Előkerült már a régen halott stagfláció fogalma is (stagnálás és infláció), amikor az együtt jelentkező magas inflációnak és a gazdasági visszaesésnek komoly negatív gazdasági és társadalmi hatásai vannak.

A szlovák gazdaság a növekvő világgazdasági bizonytalanság ellenére is képes növekedésének fenntartására, de az IMF előrejelzése is csökkentette valamelyest a várható tempót. A szlovák autóipar is csip-hiánnyal küzd már hónapok óta, ez pedig jelentős termeléskiesést okoz. Ehhez jön a koronavírus-járvány harmadik hulláma, amely ugyan eddig nem járt annyira komoly gazdasági következményekkel, mint az előzőek, de néhány tizedet szintén elvesz a növekedési tempóból. Rossz hír az is, hogy Németországban, a szlovák export legfontosabb felvevőpiacán féléves minimumra csökkent a vállalkozói szektor hangulatindexe. Ennek ellenére az IMF optimista a szlovák gazdaság jövő évi növekedésével kapcsolatban, az októberi prognózis szerint jövőre meghaladja az 5 százalékot. Ez optimizmusra ad okot, de érdemes árgus szemekkel figyelni a világgazdasági kockázatok alakulását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?