Zamatos italok télire

Vasárnap

Könnyű és finom itóka télire

Szőlőlé házilag

Hozzávalók: ízlés szerint szőlő, szükség szerint cukor.

Szedjünk egészséges piros vagy fehér szőlőfürtöket. Kb. fél kg szőlőből lesz 1 bögrényi szőlőlé.

Áztassuk be a szőlőt hideg vízbe, majd szedegessük le a szemeket a szárról, tegyük egy nagyobb edénybe. Krumplinyomóval törjük össze, hogy levet eresszen; 2 kiló szőlőnél ne dolgozzunk többel egyszerre, mert nehéz lesz pépesíteni. Közepes lángon forráspontig hevítjük, majd alacsony lángon gyöngyözve főzzük 10 percig, közben kevergetjük. Ha szeretnénk édesíteni, ízlés szerint cukrozzuk. Ha túl sűrű vagy intenzív, vízzel lehet hígítani. A főzés felénél megint menjünk át rajta krumplinyomóval, hogy a még egészben maradt szemeket is összetörjük.

Készítsünk elő egy sűrű szövésű, apró lyukú rozsdamentes szitát vagy anyagot. Vegyünk elő egy újabb lábast, helyezzük fölé a szitát. Öntsük bele a szőlőlevet, majd hagyjuk így órákon át vagy akár egy éjszakán keresztül, míg teljesen le nem csöpög.

Ha kész, öblítsük el a szitát, majd még egyszer szűrjük át rajta a levet, hogy biztosan teljesen sima legyen. Öntsük jól zárható steril üvegekbe.

Gyümölcslé télire

Hozzávalók: alma, sárgarépa, hámozott őszibarack (vagy szilva), körte.

A sárgarépát megtisztítjuk, durvára reszeljük vagy kisebb darabokra vágjuk. Kevés vízzel feltesszük főni (fedő alatt, lassú lángon). Mikor már majdnem puha, mehet hozzá a magházától megszabadított, feldarabolt alma, körte, a kimagozott, lehéjazott őszibarack. Teszünk még hozzá vizet, és fedő nélkül addig főzzük, míg minden megpuhul. Ezután botmixerrel pépesítjük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi az ízlésünknek megfelel (ha sűrűbbre hagyjuk, télen is hígíthatjuk); ha elég édes a gyümölcs, cukor nem kell hozzá. Főzzük még 10 percig, kiforraljuk, fertőtlenített üvegekbe töltjük, majd 1-2 napig száraz dunsztban hagyjuk (míg teljesen kihűl).

Tipp: A hozzávalók arányát úgy alakítjuk, ahogy nekünk tetszik, illetve, amennyi hozzávalóból gazdálkodhatunk. Bármilyen gyümölcsből elkészíthetjük, rozsdamentes szűrőn át is szűrhetjük.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?