Praktikák a konyhában

Vasárnap

Okos konyha

Panírozási ötletek

Sokan úgy tartják, hogy bármit be lehet panírozni, de senki nem áll szívesen órákig a lisztes-tojásos-prézlis tányér előtt. Jó, ha ismerünk néhány trükköt, amivel ezt a munkát egyszerűbbé tehetjük.

1. Nem kell három tányér! Elég, ha csak a tojást ütjük tányérba, egy nagyobb tálcára vagy a konyhapultra pedig húzzunk ki kb. 50 cm-nyi konyhai fóliát, tegyük rá a lisztet, s pár centire tőle a prézlit; amikor végzünk, csak összehajtogatjuk, és mehet a kukába.

2. Dupla panír. A sajtot és minden olvadó dologgal töltött húst duplán ajánlatos panírozni, hogy ne folyjon szét, vagyis lisztbe–tojásba–prézlibe–tojásba–prézlibe mártjuk. Kicsit vastagabb lesz így a bunda, de nem ront az ételen.

4. Hagyományos panír helyett. Nem szükséges mindig a szokásos liszt→tojás→prézli. Az illatos csirkemell panírja például mindössze kukoricakeményítős tojásfehérje (3 tojásfehérjéhez teszünk 4-5 ek. keményítőt, sózzuk, borsozzuk, jól elkeverjük), és ebbe az egyetlen dologba mártjuk bele a hússzeleteket.

5. Ha nincs otthon prézli. A zsemlemorzsát helyettesíthetjük nem túl édes keksz- vagy krékermorzsával, zabkorpával, sajtos ropival vagy összetört kukoricapehellyel. De el is hagyhatjuk: ha a tojásba lisztet és tejet teszünk, az a párizsi bunda, de márthatjuk a hússzeleteket akár sörtésztába is (tojás, liszt, sör, sütőpor).

 

Vajas trükk

Bosszantó, ha süteményt sütünk, és a vajat elfelejtettük idejében kivenni a hűtőből – a hideg vajat ugyanis nem lehet kikeverni. Ahelyett, hogy azzal vesztegetnénk az időt, hogy a hűtőn kívül hagyjuk éjszakára, vagy sütés előtt bedobjuk a mikróba, használjunk reszelőt: a lereszelt vajjal sokkal könnyebb dolgozni, jobb végeredménnyel jár, és még időt is spórolunk vele.

 

A bab főzésének titkai

* Ha szárazbabot főzünk, általában már előző este beáztatjuk a szükséges mennyiséget. Az áztatási idő azonban jelentősen lerövidül, ha az áztatóvízhez egy kis szódabikarbónát adunk. Ezáltal a bab textúrája és íze is sokkal jobb lesz a főzés során.

* A bablevest rántás helyett úgy sűríthetjük, hogy a benne főtt zöldséget (vagy annak egy részét) összemixeljük. Így mindenki megeszi, finomabb és egészségesebb is lesz.

* Ha a szárazbabhoz főzés közben – legyen az főzelék vagy leves – fél zöldpaprikát adunk, jobban kihozza a bab ízét.

 

Apró turpisságok

! Ha sok petrezselyemzöldünk van, mossuk meg, aprítsuk össze, rakjuk jégkockatartóba, engedjünk rá vizet, és tegyük a fagyasztóba. Ha megfagyott, tördeljük ki a petrezselyemkockákat, és zacskóba téve rakjuk vissza a mélyhűtőbe. Levesekbe, burgonyára stb. is használhatjuk.

! Ha azt szeretnénk, hogy a tök szép szálas maradjon a főzelékben, gyalulás után keverjünk hozzá egy kis ecetet.

! A pirított hagymához adjuk a kaprot, kevés vízben főzzük, és tejfölösen habarjuk be. Minden főzelék finomabb, ha nem rántással sűrítjük.

! Ha a piskótához, rántottához, nokedlihez stb. használt tojás sárgája túlságosan világos, tegyünk hozzá egy kis kurkumát – nagyon szép színe lesz tőle.

! Ha a sült vagy rántott húst mikróban szeretnénk újramelegíteni, szöktessünk rá vizet a csap alatt: nem szárad ki, s nem lesz „cipőtalp”, ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk: víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/42. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?