Covidos vagyok, segítsenek! 

megfázás k

Kicsit tanácstalan vagyok. Nem tudom, mikor teszek jót. Ha betegen mászkálok vagy ha várok még – ezt a dilemmáját osztotta meg a Győr összefog Facebook-oldalon egy hölgy, és tanácsot kér. Elgondolkodtató, hogy másfél évvel a járvány kitörése után is sok a bizonytalanság, ami az eljárási rendet illeti. 

Szeretném megkérdezni, hogy Győrön belül mi az eljárásrend a következő esetben: Covidosként szeretném, ha megvizsgálna egy orvos, hogy esetleg tüdőgyulladás is fennáll-e. Október 16-a óta itthon fekszem. Hol jobb, hol rosszabb. Elkezdett fájni a hátam és többet köhögök. Esetleg létezik olyan, hogy magánorvos házhoz jön és megvizsgál? Azt az infót kaptam, hogy a járványügyi szakambulanciát vegyem igénybe beutalóval vagy anélkül. De jobban örülnék, ha itthon meghallgatná valaki a mellkasom. Vagy ilyenkor jobb a tüdőszűrés mert az a biztos? Nem szívesen vezetnek autót, mert elég gyenge vagyok. De a mentősöket se ugráltatnám, mert biztos van az enyémtől sürgősebb eset is. Kicsit tanácstalan vagyok. Nem tudom, mikor teszek jót. Ha betegen mászkálok vagy ha várok még. 

A hozzászólásokból kiderül, hogy nem egyértelmű a kép. Háziorvos, mentő vagy egyenesen az ambulancia? 

  • Kórház. Én márciusban voltam. Jobb bemenni. Nem tudni jobb, lesz-e itthon vagy rosszabb. 
  • Nyugodtan menj be a járványügyi szakambulanciára. Kezelésbe vesznek, teljesen kivizsgálnak, nagyon korrektek, alaposak, egy-kettőre végére járnak, hogy mi a bajod, vérvétel, vizelet, tüdőröntgen. Rólam ott derült ki, hogy covidos vagyok. 
  • Covidos vagy. Ha nem járt le a karantén, abban az esetben csakis mentő jöhet szóba szerintem. Az bevisz a covid ambulanciára, ahol nagyon alaposan kivizsgálnak, vesznek vért, majd felkísérnek a röntgenre. Az eredményekre várni kell, én kb. 4 órát töltöttem ott. Nagyon kedves volt a doktornő és az ápolónő is! Ne várj ezzel, jobb, ha minél előbb ki van vizsgálva! Háton egyáltalán ne feküdj! Mielőbbi jobbulást kívánok! 
  • Mielőbb mentőt hívni, pillanatok alatt romolhat az állapot. Senki sem szeret kórházban, és tudom, a család... De minél előbb jó lenne!  
  • Igazság szerint a háziorvos felé jelezve ezt neki intézkednie kell, és egyben biztosít mentőt, amivel beszállítják a járványügyi ambulanciára. 
  • Én ugyanígy voltam áprilisban. Mentő vitt a kórházba, kétoldali tüdőgyulladásom volt. Meggyógyítottak. Pedig már nem vagyok fiatal. 
  • Járványügyi ambulancia, beutaló nélkül fogadniuk kell, engem a háziorvos küldött és megröntgenezték a tüdőm. Sajnos 2 oldali tüdőgyulladásom volt és nem kismértékű. Elméletileg nem adnak rá antibiotikumot, de mivel 12 napja lázas voltam, ezért a háziorvos irt fel, nekem a javulást ez hozta meg. Mindenképp menj be! 

A Győri Új Szó nevében szakembert (szakorvost) kérdeztünk meg – mit tegyen egy covidos beteg ebben az állapotban? Válasza alapján a háziorvost kell felhívnia, s mivel igazoltan koronavírusos beteg, azért semmiképp sem tanácsolja, hogy rendelési időben jelenjen meg a többi páciens között. Két megoldás van ilyenkor: a háziorvos vagy kimegy hozzá, vagy rendelési idő után ad időpontot a betegének, s ekkor megvizsgálja. Amennyiben az állapota indokolja, valóban beutalhatja a kórházba röntgenre – ekkor a covid ambulancián kell kezdeni. Az orvos arra figyelmeztetett, hogy amennyiben fulladni kezd a beteg, azonnal hívjon mentőt. A hivatalos válasz tehát tulajdonképpen az egyvelege annak, amit az olvasók tanácsoltak a betegnek. Sokkal, de sokkal könnyebb lenne a helyzet, ha erről egyértelmű tájékoztatást kapnának az emberek – itt a negyedik hullám, s még mindig nem késő.  

Egyre több a beteg, egyre több embernek kellene tudnia, hogy mi ilyenkor a teendő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?