AdBlue-hiány: korlátoznák az adalék árusítását

Adblue
Pozsony |

Néhány nap elég volt arra, hogy a modern dízelautók egy részének működéséhez elkerülhetetlen AdBlue-adalékból hiánycikk legyen. Miután kiderült, hogy az adalék legnagyobb európai gyártója, a vágsellyei Duslo korlátozza a gyártást, az emberek kezdték felvásárolni az AdBlue-t, ma pedig már keresni kell olyan benzinkutat, ahol még van.

A dízelautók tulajdonosainak nem kellene pánikba esniük, hiszen azok a személyautók, amelyek működéséhez szükséges ez az adalék, nem használnak el belőle túl sokat. Elsősorban azért, mert egy átlagos személyautóban az AdBlue tartály térfogata 13–19 liter körül mozog, ami nagyjából 15–20 ezer kilométer megtételére, tehát akár egy évre is elegendő lehet. Az adalékot azért sem érdemes felhalmozni, mert mindegyik fajtának van szavatossága, így túl sokáig nem lehet tárolni. Az emberek ennek ellenére is megkezdték a felvásárlását.

Kelendő portéka a feketepiacon 

Peter Kremský, az OĽaNO parlamenti képviselője szerint gyakran előfordult az utóbbi napokban, hogy az AdBlue készletet egy benzinkúton egyetlen személy vásárolta fel azzal a céllal, hogy külföldön jóval drágábban eladja, a feketepiacon ugyanis ennek az adaléknak is jelentősen megugrott az ára. „Felszólítom ezért a gazdasági minisztert, hogy lépjen közbe, és korlátozza az AdBlue árusítását. Hogy a sofőrök csak közvetlen az autójuk tartályába tudják tankolni” – írta a képviselő a lapunknak is eljuttatott felhívásában.

A megmaradt AdBlue-t nem adják tovább

Sulík a héten jelezte, hogy az Állami Tartalékalap 500 ezer liter AdBlue-t fog felvásárolni, a Duslo pedig csak annyi adalékot fog eladni, amennyi a jelenleg már aláírt megrendelésekben szerepel. Az így megspórolt adalékot aztán a Slovnaft benzinkútjaira fogják szállítani. „Ami az AdBlue-t illeti, úgy gondolom, hogy a helyzet jelenleg normalizált” – mondta a gazdasági miniszter azzal, hogy az eddig jóváhagyott intézkedéseket elégségesnek tartja, bár elismerte azt is, nem tudja megítélni, mire kell számítani a következő hetekben. „Bármi megtörténhet” – tette hozzá Sulík. S bár korábban felmerült, megtiltják az AdBlue exportját, a miniszter egyelőre nem hozott ilyen döntést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?