Az urológiai vizsgálat életet menthet

urológia

Felvilágosítás, a mítoszok ledöntése és a szűrővizsgálatra való ösztönzés – ez volt az európai urológiai hét fő gondolata.

Az urológiai betegségek közül idén az inkontinenciára, vagyis az önkéntelen vizeletvesztésre fordították a legnagyobb figyelmet. „Az inkontinencia főleg a szülő, a változókorú és az idős nőket, továbbá azokat érinti, akik intenzíven sportolnak, de nem kerüli el a férfiakat sem” – mondta dr. Ján Švihra urológus professzor. Becslések szerint félmillió ember szenved inkontinenciában, s a jövőben várhatóan emelkedni fog a betegek száma. Sajnálatos, hogy az érintetteknek mindössze 40 százaléka kér orvosi segítséget. Sokan azt hiszik, hogy a kezelés egyetlen módja a műtét. Jó, ha tudják, hogy néha elég a konzervatív kezelés, vagyis a folyadékbevitel módosítása, az optimális testsúly megőrzése. Ha valaki stressz inkontinenciában szenved, elég a medencefenék izmainak erősítése. A kezelés egyik módja lehet a húgyhólyag edzése. Az inkontinencia fajtája és súlyossági foka, valamint a beteg általános egészségi állapota szerint a gyógyszeres kezelés sem kizárt. Az önkéntelen vizeletvesztést kiválthatja a túlsúly, a dohányzás és a nem megfelelő életmód.

„Mivel ez a betegség még mindig tabunak számít, sokan nem tudják, hogy meg lehet előzni. Alapszabály a rendszeres folyadékfogyasztás, a kávé és az alkohol korlátozása, a stressz oldása, a rendszeres vizeletürítés és szükség esetén az orvos mielőbbi felkeresése” – magyarázza Švihra professzor. Szlovákia a megelőzés mértékével nem dicsekedhet, s ez csaknem minden betegségre vonatkozik. Erre a problémára már régóta próbál figyelmeztetni a Szlovák Urológiai Társaság, mégpedig a férfiak leggyakoribb daganatos betegsége, a prosztatarák kapcsán. „Nálunk a veszélyeztetett korú, vagyis az 50 év feletti férfiaknak mindössze 14 százaléka jár urológiai szűrővizsgálatra. A környező országokhoz viszonyítva ez nagyon alacsony szám.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?