Átadták az első „környezetvédelmi Nobel-díjakat”

Earthshot Prize

Costa Rica-i, indiai és bahamai projekt is volt a vasárnap első ízben átadott Earthshot Prize nyertesei között. A Vilmos cambridge-i herceg által tavaly alapított, környezetvédelmi Nobel-díjként is emlegetett elismerést öt kategóriában osztották ki Londonban.

A kategóriák nyertesei egyenként egymillió fontos pénzjutalmat kaptak a londoni Alexandra-palotában megrendezett díjátadó ceremónián, amelynek színpadán Emma Watson, Emma Thompson és David Oyelowo brit színészek is csatlakoztak Vilmos herceghez.

Az Earthshot Prize elnevezése a Moonshot kifejezésből született, amely az Egyesült Államok 1960-as évekbeli törekvésére utalt, hogy eljuttassák az első embert a Holdra. Az alapítók szerint most hasonló széleskörű összefogásra van szükség az égető környezetvédelmi problémák megoldására.

A szervezők az éghajlatot, az óceánokat, a légszennyezést, a hulladékkezelést és a biológiai sokféleséget érintő problémákra várnak olyan megoldási javaslatokat, amelyek segíthetik a bolygó regenerálódását 2030-ig. A díjra magánemberek, közösségek, tudósok, aktivisták, közgazdászok, kormányok, bankok, vállalkozások, városok és egész országok is pályázhatnak.

Az öt kategória díjazottjait a 15 jelöltre szűkített listáról egy zsűri választotta ki, amelynek munkájában David Attenborough természettudós, Cate Blanchett színésznő és Shakira kolumbiai énekesnő is részt vett.

A természetvédelmi és -helyreállítási kategória díját Costa Rica nyerte. A dél-amerikai ország egykor erdőségeinek nagy részét kiirtotta, de mára megduplázta a fák számát. A győztes programjának lényege, hogy fizetnek a helyi lakosoknak a természetes ökoszisztémák helyreállításáért, valamint újjáélesztik az esőerdőket.

A levegő megtisztításáért odaítélt díjat az indiai Takachar vállalat kapta egy olyan hordozható gép elkészítéséért, amely a mezőgazdasági hulladékot műtrágyává alakítja, és ezzel elkerülhetővé teszi, hogy a gazdák felégessék földjeiket, ami légszennyezést okoz.

Az óceánok újjáélesztésének díját a bahamai Coral Vita-projekt nyerte el, amely egy új módszerrel segít a világ haldokló korallzátonyainak helyreállításában. A módszert két barát fejlesztette ki a Bahamákon: speciális tartályokban nevelik a korallokat az elpusztult korallok pótlására, az újak így ötvenszer gyorsabban nőnek, mint a természetben.

A pazarlásmentes világ építéséért járó díjat az olaszországi Milánó kapta egy olyan programért, amelyben összegyűjtik a fel nem használt ételt és rászorulók között osztják szét. A kezdeményezéssel jelentősen csökkent a városban kidobott élelmiszer mennyisége, egyúttal az éhezés problémáját is kezelni tudták.

Az éghajlatváltozásra megoldást kereső projektek közül egy thaiföldi-német-olasz projektet jutalmaztak: az AEM Electrolyzer megújuló energiával bontja a vizet hidrogénre és oxigénre a hidrogén előállításához, ami azért előrelépés, mert ehhez általában fosszilis tüzelőanyagokat használnak.

Vilmos herceg a díjátadón arról beszélt, hogy a következő tíz év „döntő évtized” lesz a bolygó számára. „Fogytán az idő. Egy évtized nem tűnik elegendőnek, de az emberiség már korábban is képes volt megoldani megoldhatatlannak tűnő dolgokat” – monda.

A napokban Vilmos herceg azt szorgalmazta, hogy a világ vezető elméi az űrturizmus fejlesztése helyett inkább a Föld megmentésére összpontosítsanak.

A gála fellépői között volt Ed Sheeran és a Coldplay, és hogy megőrizzék a díjátadó környezetbarát elkötelezettségét, a zenéjükhöz szükséges energiát 60 pedálozó kerékpáros biztosította – számolt be róla a BBC News.

A gálára érkező hírességek egyike sem repülővel utazott, nem használtak műanyagot a színpad építéséhez, és felkérték a résztvevőket, hogy „legyenek tekintettel a környezetre” az alkalomra viselt ruha kiválasztásánál.

Vilmos cambridge-i herceg azt is bejelentette, hogy a 2022-es díjátadót az Egyesült Államokban rendezik meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?