Dől a fa, omlik a vakolat: alapítványi tulajdonban a hédervári kastély

Dől a fa, omlik a vakolat: alapítványi tulajdonban a hédervári kastély

A négy évig tartó pereskedés érdemi része ugyan lezárult a bérlővel, ám 2016 óta sem költött a hédervári kastély felújítására a magyar államhoz köthető tulajdonos, emiatt már 2012 óta zárva a műemlék épület. Nyáron a kastély a Magyar Kultúráért Alapítványhoz került, miközben a kártérítési perben alperesből felperes lett. A falu reméli, végre megmozdul valami. 

Lassan tíz éve ismét lakat került a hédervári kastélyra, s azóta sem nyitott ki. Addigi bérlője állította, több száz millió forintot költött rá, de lejárt a bérleti szerződése, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft (MANK) pedig azt nem hosszabbította meg. Négy év pereskedés indult a kártérítésért, a bérlő szerint egy jól működő, koncertekkel és vendégekkel megtöltött kastélyszállót zárattak be, s vagy kéttucat alkalmazott veszítette el a munkáját. 

A MANK jogerősen 2016-ban kaphatta meg a kastélyt, s ahogy a honlapján fogalmazott, a tulajdonos az átvételt követően sajnálattal vette tudomásul, hogy a neves Héderváry-kastélyt, amely több felújítási szakaszon esett át az elmúlt évtizedekben, most ismét romos állapotban találta. „Egyelőre alkalmatlan arra, hogy használni lehessen.”

Rádőlt az útra - A kastély és kastélypark is felújításra szorul. 

Újabb per indult, ám ezúttal az aleperes lett a felperes: a MANK 600 milliót követelt a volt bérlőtől kártérítés és elmaradt használati díj jogcímen a Győri Törvényszéken, miközben a volt bérlő továbbra is állította, kártérítés épphogy neki járt volna. Valamennyit aztán ebből az összegből meg is ítéltek a nonprofit cégnek, ám csupán töredékét a kértnek, a bérlő azonban nem nyugodott bele, nemrégiben a Kúriához fordult az ügyben. 

Eközben a kastély állaga folyamatosan romlik, a park ugyan látogatható, de az épületre alig költenek. Idén év elején a kastélypark rendezésére 15 millió forintot adott az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ám néhány héttel a  munkák végezte után a park egyik fáját kicsavarta a szél és rádöntötte a forgalmas szigetközi útra, lerombolva a kerítés egy részét - szerencsére senki sem sérült meg. Augusztusban a parkban ismét kidőlt egy fa, így érdemes minden látogatónak figyelnie séta közben - hívta fel a figyelmet a Hédervári Tűzoltó Egyesület. 

Idén nyáron a kastély a  Magyar Kultúráért Alapítványhoz került, mely a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasághoz kötődik. Ez egyelőre változást nem hozott a 13. századig visszavezethető épületegyüttes sorsában. A helyiek is csak abban bíznak: olyan tulajdonosa lesz a kastélynak, amely felújítás után mihamarabb megnyitja Szigetköz egyik nevezetességének kapuit. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?