Amerikai címlapon volt, most nyugdíjasház lesz a kastélyból?

Hasznosítás – Sok ötlet volt már, most úgy tűnik a nyugdíjas otthon lehet a befutó a feketeerdei kastély kihasználására.

Még a New York Times is írt róla, most nyugdíjas otthon lehet a Szigetközben álló, feketeerdei kastélyból. Tulajdonosa húsz házat is építene mellé, de az önkormányzat a helyi építési módosításához azt szabta feltételül, hogy településrendezési szerződést kössön vele. Feketeerdőre több tucat család költözött ki az elmúlt időszakban Szlovákiából.

2007-ben került a neves New York Times magazin hasábjaira a feketeerdei kastély, amikor a lap arra kereste a választ, mit lehet kapni a nagyvilágban másfél millió dollárért. Akkor azt írták: Los Angelesben egy 280 négyzetméteres (1923-ban épített) háromszobás házat, Sydneyben egy 2003-as, 381 négyzetméteres, négyszobás úgynevezett penthouse-t, Washingtonban egy 1917-ben épült tízszobás villát, míg a Szigetközben Feketeerdőn egy 1200 négyzetméteres tízszobás kastélyt, míg New Yorkban egy egyszobás, 82 négyzetméteres lakást. Akkor másfél millió dollár 285 millió forintot ért, jelenleg nagyjából 470 milliót.

Akkor ugyan árulták a kastélyt, de most, tizennégy évvel később is ugyanaz a tulajdonosa. A település tavaly kihirdette, hogy a rendezési terv felülvizsgálata során helyben bárki jelezhette kérését. A kastély ügyében a tulajdonosa már korábban is megkereste az önkormányzatot különböző hasznosítási ötletekkel, amelyek nem valósultak meg. Idén azt közölte, hogy egy nyugdíjas otthont tervez itt kialakítani, ekként szeretné a rendezési tervet módosítani. Elképzelése szerint a kastélyba kerülnének, akik teljes ellátásra szorulnak, a környező területeken 20 önálló lakóház épülne (ezek cégtulajdonban lennének), ahol önellátásra képes nyugdíjasok kertes lakóingatlanokba költözhetnének – ismertette a kérelmet testületi ülésen Mezősiné Fábián Edit főépítész.

A kérelmező öt évet kért a megvalósításra, majd azt, hogy ha már éves szinten egymillió forintos telekadót fizet, mondják meg, mi lehet az a hasznosítási cél, amit a testület támogatni tud. Végül erre nem volt szükség, mert a testület elfogadta a módosítási kérelemről szóló javaslatot. Eszerint az építési jogot adó helyi építési szabályzat módosításának feltételéül szabja a képviselő-testület a tulajdonos és az önkormányzat között létrejövő településrendezési szerződés megkötését, melyben rögzíthető a tulajdonos-fejlesztő konkrét feladatvállalása, különös tekintettel az infrastruktúra építésére, üzemeltetésére, s meghatározzák az önkormányzat számára fontos biztosítékokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?