Miért ilyen kevés a víz a Mosoni-Dunában?

Alacsony mederteAlacsony mederteltség – Így néz ki jelenleg, kisvizes időszakban a Mosoni-Duna a győri belvárosi szakaszon.ltség – Így néz ki jelenleg, kisvizes időszakban a Mosoni-Duna a győri belvárosi szakaszon.

Még szeptember 30-én jelezte az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, hogy a dunacsúnyi víztározó karbantartási munkálatai miatt várhatóan 4-6 napig jóval kevesebb víz érkezik a Mosoni-Dunán. Ennyi időre sem volt szükség, szinte másnap már megnyitották a csapokat Szlovákiában, de az kisvizes időszak és a medersüllyedés miatt Győrben nagyon alacsony most a folyó szintje.

A Mosoni-Duna a Dunacsúny feletti, szlovák oldali tározótérből szabályozott módon kapja vízellátását, az év nagy részében másodpercenként 20-40 köbméter közötti vízhozam-tartományban.

A szlovák oldali műtárgyakban szeptember végén előzetesen bejelentett karbantartási munkákat végeztek a szakemberek, emiatt a tározóteret leürítették, s a mentett oldali vízpótlórendszerbe sem lehetett megfelelő vízmennyiséget bevezetni. A regionális vízügyi igazgatóság I. fokú vízminőségi kárelhárítási fokozatot rendelt el a térségben.

A folyó és a hozzá kapcsolódó vízrendszer megfigyelése folyamatos volt, a vízügyesek a szükséges vízkormányzási feladatokat végezték, az esetlegesen szükségessé váló beavatkozásokra felkészültek. „A vízrendszeren várhatóan 4-6 nap múlva lesznek átlagos vízállapotok, addig alacsony mederteltséget lehet érzékelni” – közölték szeptember 30-án. A Mosoni-Duna felé történő vízhozamátadás jóval kevesebb lett szokásosnál, mértéke elmaradt az előzetesen bejelentett 20 köbméternyi mennyiségtől. Információink szerint szinte nulla volt a betáplált vízmennyiség, így a talajvízre támaszkodhatott a folyó. Ez nagy gondot jelenthetett volna, de a bejelentés után másnap megnyitották a csapokat.

A folyó szintje azonban még október 13-án sem lett magasabb a megyeszékhelyen, Győrnél a medersüllyedés miatt különösen alacsonynak látszik a vízállás. Ez azonban a kisvizes időszak és a medersüllyedés következménye. „A vízbetáplálás a szlovák tározótérből az üzemrend szerint működik” – mondta az Új Szó kérdésére Németh József regionális vízügyi igazgató. A Duna a medersüllyedés miatt azonban a folyó alsó szakaszáról, így Győrből is kiszívja a vizet, ez kis- és középvizes időszakban nagyon alacsony vízszinteket okoz a folyók városában. Remélhetőleg már nem sokáig. Gönyűnél átépítik a két folyó találkozását, a már 90 százalékban kész torkolati műtárgyat jövő tavasszal adják át. A közel 30 milliárd forintból épülő létesítmény – melyben hajózsilip és árvízkapu is épül – megtartja majd a vizet Győrnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?