A járványügyi előírások megsértése címén korlátozták mozgásában Navalnij egyik orvosát

Alekszej Navalnij

Egy moszkvai bíróság a járványügyi előírások megsértése címén korlátozta mozgásában az elítélt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egyik kezelőorvosát, Anasztaszija Vasziljevát.

Az Interfax hírügynökség azt írta, hogy a csütörtökön ismertetett ítélet szerint Anasztaszija Vasziljeva, az orosz hatóságok által „külföldi ágensnek” minősített Orvosok Szövetsége nevű szakszervezet vezetője a járványügyi előírások megsértésére buzdított egy január 23-i rendezvényen, amelynek megtartását nem engedélyezték a hatóságok. Vasziljeva ezzel kockáztatta az emberek tömeges megbetegedését. A törvényszék meghagyta, hogy Vasziljeva egy évig nem hagyhatja el éjszaka az otthonát, és nem távozhat a fővárosból, Moszkvából.

Vasziljeva nem ismerte el bűnösségét, és fellebbezni fog az ítélet ellen.

Az említett napon, január 23-án Oroszország-szerte voltak Navalnij iránti rokonszenvtüntetések. Az Oroszországban megmérgezett ellenzéki vezető egy héttel korábban tért haza a németországi gyógykezelése után, de már a reptéren őrizetbe vették. A tüntetések után a rendfenntartó szervek büntetőeljárások sorozatát indították el a tüntetések szervezői és részvevői ellen a járványügyi előírások megsértése, illetve hivatalos szervek alkalmazottaival szembeni erőszak címén.

A Kreml egyik legélesebb bírálójának tartott Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti a Vlagyimir megyei Pokrovban. Az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait, amikor egy feltehetően idegméreggel elkövetett támadást követően Németországban lábadozott. Az ítéletet a nemzetközi közösség széles körben politikailag motiváltnak nevezte és elítélte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?